Nederlandse finale bij EK badminton

De Nederlandse badmintonvrouwen zijn bij de Europese kampioenschappen in het Zweedse Malmö verzekerd van een gouden medaille in het enkelspel. Nooit eerder won een Nederlander of Nederlandse de Europese titel met een racket en een shuttle.

De finale in het vrouwenenkelspel gaat vandaag tussen de tot Nederlandse genaturaliseerde Chinese Yao Jie en de voormalige Indonesische Mia Audina. De laatste speelster versloeg gisteren in een Nederlands onderonsje Brenda Beenhakker in de halve finale met 7-5, 1-7, 7-5 en 7-5.

Yao Jie had eerder voor een grote verrassing gezorgd door de topfavoriete Camilla Martin uit te schakelen. De Deense Martin, voormalig wereldkampioene en drievoudig Europees kampioene, leek simpel te gaan winnen van Jie. De eerste twee games waren met 7-0 en 7-2 duidelijk in het voordeel van Martin.

In de derde game sloeg Jie keihard terug. Ze won met 7-0 en verkleinde de achterstand. In de daaropvolgende games toonde Jie zich superieur. Martin, vorige maand nog winnares van de prestigieuze All England, kwam er niet meer aan te pas en verloor de slotgames met 7-3 en 7-1.

Technisch directeur Martijn van Dooremalen van de nationale badmintonbond toonde zich blij verrast dooor het succes van de Nederlandse vrouwen. Hij verheugde zich op de finale, die een herhaling is van de eindstrijd van de Dutch Open in oktober 2001. ,,Ik trek morgen een stropdas aan en ga lekker zitten kijken. Het maakt niet uit wie wint: goud en zilver zijn binnen'', zei Van Dooremalen gisteren.

In het gemengd dubbelspel verloor de Nederlandse combinatie Chris Bruil-Lotte Jonathans in de halve finale met klein verschil van het als eerste geplaatste Deense tweetal Eriksen-Schjoldager: 6-8, 7-3, 2-7, 7-3 en 7-2. Bruil en Jonathans toonden zich tevreden met de bronzen medaille.