Column

Leefbaar Hilversum

De Trompenbergbuurt in Hilversum. Daar wonen de nette mensen. Of ze zijn rijk geboren of ze hebben goed geboerd in gereedschap, voorkennisaandelen of allebei. Ze wonen mooi. Prachtig zelfs. Chique, lommerrijke lanen en schitterend onderhouden tuinen. Ze zijn lid van de Hilversumse Mixed Hockey Club of van de Hilversumsche Golf Club of van allebei. Ze tennissen in de zomer op het rulle gravel bij Het Melkhuisje. De meesten wonen met hun opgeblonde tweede cabriovrouwtje, tegen wie ze hun eerdere echtgenote hebben ingeruild. Toen de tietjes herfstig werden, is zij vervangen door een meisje van kantoor. De kinderen hebben vanaf hun negende een mooie mountainbike, een eigen computer, de nieuwste Nintendo, een televisie en dvd-speler op hun kamer en uiteraard de nieuwste Nokia aan de broekriem. De au-pair is Tsjechisch of Georgisch, dus lekker goedkoop, en als de villa verbouwd moet worden, dan komt er een roedel illegale Polen, die door de week in de verwarmde garage mogen slapen. De garage is verwarmd zodat de Daimler gemakkelijk start. Ook de auto wordt verwend. Sommigen hebben nog een zwembadje bij het huis en daar zijn opvallend veel minder kutmarokkanen dan in het Amsterdamse Sloterparkbad. Als er een negerin over de Bachlaan loopt, hebben ze een goed telefonisch alarmsysteem. Nummer dertien belt nummer vijftien, die vervolgens nummer zeventien belt en die waarschuwt nummer negentien. Zo houden ze de zwarte vrouw in de gaten tot ze zien waar ze naar binnen gaat. Dan checken ze even of het de nieuwe Ghanese werkster is. Meestal klopt dat.

's Winters geurt het 's avonds en in het weekend naar de vele open haarden, Jan des Bouvrie heeft de smakelozen geadviseerd bij de inrichting van hun stulpjes. Verder lezen ze allemaal De Telegraaf, omdat dat op hun niveau is, en NRC Handelsblad, omdat die bij iedereen in de bus valt. Fiscaal hebben ze alles goed voor elkaar. Zelfs bij de Intratuin vragen ze nog een bonnetje met BTW.

Maar de bewoners van de Trompenbergbuurt hebben een probleem. Er komen asielzoekers naar hun buurt. Losse Flodders werden ze in de spoedvergadering van buurtvereniging De Parken al genoemd. Die film hebben ze natuurlijk allemaal gezien en begrepen. Maar ze zijn echt in hoogste staat van paraatheid. De gemeente wil namelijk tachtig asielzoekers in het voormalige verpleeghuis De Wulvenhorst plaatsen en dat is voor de Gooise crème de la crème iets te veel van het goede. De sociale woordvoerder van het proletenclubje heeft al laten weten dat hij eigenlijk voor de asielzoekers opkomt en eist meer ruimte voor deze ontheemden. Ze moeten het huis niet met zijn tachtigen delen, maar met zijn dertigen. De buurt heeft de paar miljoen euro voor de aankoop van het pand al opgekotst.

Wat zal de angst van de Gooise rijken zijn? Waardevermindering van hun rietgekapte droomwoninkjes? Criminaliteit? Volgens mij puilt de wijk al uit van de misdadigers. Zakelijk hebben ze stuk voor stuk de meest schimmige constructies, waardoor ze bijna geen belasting betalen. Verder hebben ze ordinaire optieregelingen en slurpen ze op die manier hun bedrijven volkomen leeg. Dan ben je toch niet bang voor een paar insluipers? Daarbij zijn de alarmsystemen dusdanig dat zelfs een strontvlieg niet ongezien het pand kan betreden.

Volgens mij is het juist goed als er een stuk of tachtig arme sloebers door de buurt slenteren. Ze kunnen goedkoop de gazonnetjes maaien, de schuttingen beitsen, de auto's in de was zetten en de blaadjes uit het zwembad vissen. En misschien is het leuk als ze elke avond aan de rijke luiskinderen vertellen waarom ze op de vlucht zijn. Dan leggen ze uit wat folteringen zijn en wat onderdrukking inhoudt. Misschien willen ze omschrijven hoe honger voelt. Als een vrouw vertelt dat ze gevlucht is omdat ze niet besneden wilde worden, zal een klein hockeykakkertje ongetwijfeld uitleggen dat zijn moeder ook besneden is en dat het maar een paar dagen pijn deed. Dan mag de gevluchte vrouw uit Eritrea uitleggen dat er een verschil is tussen een borstcorrectie, melkzuurinjecties plus een strakgetrokken tennisreet en een besnijdenis door moslimfundamentalisten. Dan heeft het zoontje toch nog wat geleerd.