Landis praat toch weer met Datatech

Telecombedrijf Landis, waarvoor maandag het doek dreigt te vallen, onderhandelt toch weer met Datatech, de Zuid-Afrikaanse branchegenoot die Landis vorige maand nog in een financiële crisis stortte.

Dit heeft een woordvoerder van Landis gisteren bevestigd.

De door de banken aan de kant gezette topman Paul Kuiken vindt de hernieuwde Zuid-Afrikaanse belangstelling voor de distributie-activiteiten begrijpelijk. ,,Een koper weet dat het in de huidige omstandigheden elke keer weer goedkoper is'', zei de ex-bestuursvoorzitter gisteren. Volgens de zegsman van Landis hebben meer marktpartijen belangstelling voor onderdelen van Landis.

Landis, waar 2.800 mensen werken, raakte vorige maand in acute financiële problemen toen de Zuid-Afrikanen afzagen van de overname van de distributietak van het bedrijf. Anderhalve week geleden is het Landis-bestuur naar huis gestuurd. De commissarissen heeft een interimbestuurder, Cees van Steijn, benoemd die een reddingsplan moet maken.

Dat plan wordt maandag aan betrokken banken gepresenteerd. Zij zullen daarna beslissen of ze de financiering van Landis, in totaal nog 147 miljoen euro, voortzetten. Een week geleden stonden de banken op het punt om het krediet op te zeggen.

Met de opbrengst voor de distributie-activiteiten, die ongeveer tweederde van de omzet beslaan, had Landis het geleden verlies over 2001 (52 miljoen euro) willen verzachten. Bovendien zou Landis van veel kostenposten zijn verlost: het opslaan en verkopen van netwerkapparatuur is een zeer kapitaalintensieve actviteit.

Landis heeft ook financiering nodig om opnieuw, net als vorig jaar, vijfhonderd werknemers te kunnen ontslaan. Deze groep mensen raakte aan het begin van het jaar `overtollig' toen veel ICT-projecten die Landis zou uitvoeren door klanten werden geannuleerd.

Kuiken begrijpt niet wat de banken tegen hem hebben, maar vindt de werkgelegenheid bij Landis ,,belangrijker dan het ego van Paul Kuiken''. Hij meent dat hij als ,,zondebok'' dient voor een situatie waaraan de banken mede-schuldig zijn. ,,Het afgelopen jaar heb ik onder druk van de banken 80 miljoen euro [aan leningen] moeten terugbetalen en dat was gewoon teveel'', zegt hij.

Kuiken, die naar eigen zeggen niet betrokken is geweest bij het opstellen van het reddingsplan, heeft goede hoop dat de banken overstag zullen gaan. ,,Met een klein beetje hulp staat dit bedrijf er weer goed en gezond bij'', zegt hij. Kuiken weet nog niet of hij kan terugkeren als het reddingsplan wordt geaccepteerd. ,,Daarover heb ik nog niet nagedacht.''