Kijken: het Binnenhof

Bezoekers op het Binnenhof in Den Haag geven hun mening over de val van het kabinet, terwijl het parlement daarover debatteert.

Gerrit van de Bijl (44) en zijn vrouw Jessica Maas (39) op bezoek vanuit Emmen. Gerrit: ,,We hadden verwacht dat iedereen hier druk rond zou lopen, ook de politici. Maar de mensen gaan hier op het Binnenhof rustig een ijsje kopen. Typisch Nederlands. In een ander land zouden er misschien rellen zijn.'' Jessica: ,,Ik weet niet of ik snap wat er gebeurd is. Het aftreden van het kabinet lijkt stoer en dapper, maar het moment komt ze wel erg goed uit. Ze hebben hun volgende baan al geregeld.''

Vriendinnen Greetje Vriend (60) en Corrie van der Zeeuw (61) zijn vanuit Veenendaal een dagje naar Den Haag gekomen om de verjaardag van Corrie te vieren. Greetje: ,,Ik vind het jammer van Kok.'' Corrie: ,,Hij heeft dit niet verdiend. Zijn kabinet heeft goed gedraaid.'' Greetje: ,,Ik geloof dat Jan Pronk in het hele drama een beetje overdone heeft gereageerd.'' Corrie: ,,Hij zou eens moeten nadenken voordat hij zijn mond opendoet. Wat een irritante man is dat. Zijn gezicht lijkt wel van deeg. Maar hij toont wel emotie.'' Greetje: ,,Dat is gespeeld.'' Corrie: ,,Denk je? Ik weet het niet hoor.''

Annemarie Edam (55) en Annie Ruhland van Teijn (62), over uit Canada. Annie: ,,Zoals het er hier aan toegaat is typical. Zo zou het in Canada ook gaan. Wij waren daar ook. Wij sturen onze soldaten ook op oorlogsmissie met een schip dat te oud is. Naar de Golf, of waar is het ook al weer. Dat zijn domme beslissingen.'' Annemarie: ,,Ze hadden beter kunnen wachten tot het rapport in de kamer besproken was.''