Kenianen favoriet in marathon

De Keniaanse atleten zijn morgenmiddag weer favoriet in de marathon van Rotterdam. De afgelopen drie jaar wonnen de Kenianen Kosgei, Cheruiyot en Kiprono. Zeker is dat de 22ste editie een andere winnaar krijgt dan vorig jaar. Kiprono doet niet mee.

Een groep van 10.800 lopers begint morgen om twaalf uur op de Coolsingel aan de tocht over precies hetzelfde parcours van 42 kilometer en 195 meter als in 2001. Twaalf maanden geleden evenaarde Kiprono met 2.06,50 de snelste tijd die ooit in Nederland is gelopen.

De Kenianen Cheruiyot, Lagat en Biwott hebben de snelste persoonlijke records gelopen in een veld met onder meer de Spanjaarden Gomez en Garcia, de Ethiopiërs Tolossa en Demissie en de Nederlanders Aitnafa, Krotwaar en Van Damme. De verwachting is niet, dat het vorige week in Londen gelopen wereldrecord verbeterd wordt. Gebeurt dat wel, dan krijgt de nieuwe recordhouder 250.000 euro.

Bij de vrouwen lijken de Japanners Ominami, Akagi en Chiba de sterkste loopsters. Vooral van Chiba, die vorig jaar in eigen land de marathon van Sapporo op haar naam schreef, wordt veel verwacht.

De marathon van Rotterdam is tegelijkertijd een soort NK. Atleten die zich willen plaatsen voor de EK in augustus in München geldt een richttijd van 2.13.30 bij de mannen en 2.34.00 bij de vrouwen. Als vier Nederlanders onder de 2.14.00 lopen, kan de atletiekunie een team naar de EK sturen.