Jonge Turk

Sjoert Brink (21) is wat je noemt een jonge Turk. Jongste Meesterklasser ooit (17). Kernploeglid van het Nederlands team. Resideert in het Londense Westend. Houdt zich in leven door te robberen in de Young Chelsea of TGR. Shockeert de gevestigde orde met absurdistische biedsystemen en pikante stukjes in IMP, lijfblad van de betere speler. Womanizer. Twee van zijn veroveringen prijkten al eens op de cover. De dames in kwestie kregen trouwens prompt ruzie. Brink vecht een privé-oorlogje uit met de jeugdcoach van de bridgebond. Deze wilde Brink niet selecteren voor het Nederlands jeugdteam. Te onregelmatig leven, geen vaste partner. Een rel dreigde. Een van 's werelds beste jeugdspelers

niet in het team? Dadelijk in mei krijgt Sjoert toch nog een kans. Maar dan moet hij wel zijn serieuzere broer Niek in een play-off de baas blijven. Onlangs boekte Sjoert Brink zijn grootste succes. Samen met Ricco van Prooijen won hij in Malmö de selectie van het Zweede open team. Buiten mededinging, dat wel, maar toch een ongekend knappe prestatie. En in stijl, zoals Van Prooijen laat zien:

O/Allen

♠ A H B 10 5

♡ H 8 7 2

♦ A B

♣ A 3

♠ V 8 7 3 2

♠ 9 4

♡ 10 6

♡ V 5 4 3

♦ V 5 3

♦ H 10 8 6 4 2

♣ 7 6 4

♣ 2

♠ 6

♡ A B 9

♦ 9 7

♣ H V B 10 9 8 5

West

Noord

Oost

Zuid

Brink

v. Prooijen

2♡

3♣

pas

3♡

pas

4♣

pas

4SA

pas

5♠

pas

5SA

pas

7♣

Twee harten betekende vier hartens en een lange lage kleur zonder opening. Van Prooijen nam de troefuitkomst in de hand, speelde schoppen naar het aas, troefde een schoppen, speelde klaveren naar het aas en troefde nog een schoppen. Van Prooijen wist het nu zeker en claimde dertiende slagen op een dubbele dwang met ruiten als centrale kleur. Onder de indruk stopte de tegenpartij de kaarten terug in het board, terwijl de jonge Turk aan de overkant een breezer accepteerde, aangereikt door een hoogblonde Scandinavische serveerster. Het leven lachte hem toe.

    • Jan van Cleeff