Ik kan... een werkplaats inrichten

Op een bepaald moment is het zover: het diepe verlangen naar een echte werkplaats is niet meer te onderdrukken. Zo'n ruime, hoge schuur met een solide werkbank van beukenhout aan de ene, en het machinepark aan de andere kant. Met een vliering waarop het eikenhout ligt te drogen, met een karaktervolle ladekast waarin de appendages, de beitels en de snij-ijzers worden opgeborgen. Met een raam waartegen de regen klettert en een houtkachel die zo heerlijk snort. Daar klinkt een klop op de deur. Het is Klaas! Blokschaaf en klauwhamer worden terzijde gelegd, de welkome bezoeker hartelijk de hand geschud. Enzovoorts.

Helaas is de werkelijkheid prozaïscher. In een flatje of Vinex-woninkje is aan alles gedacht, behalve aan ruimte waar een werkbank gezet kan worden. Terwijl voor het koken en de was wel een duidelijke ruimte is gereserveerd, moet het ten minste zo belangrijke demonteren van het espresso-apparaat en het repareren van een kiepauto in de gang of aan de keukentafel geschieden. Jammer, want een werkbankje is om een aantal redenen een aanwinst voor elke huishouding. Je kunt er op timmeren, boren en vijlen en het is niet erg als het oppervlak vet wordt of als er krassen op komen. Een oplossing is de Workmate en zijn imitaties: opklapbare bankjes met een kleminrichting. Uiterst handig, en ook als opstapje te gebruiken.

Misschien wel het belangrijkste van een vaste werkbank, hoe klein ook, is dat je er een van de meest onderschatte huishoudelijk instrumenten op kunt monteren: een bankschroef. Zon ding waarin je van alles en nog wat stevig kunt inklemmen, zodat je een hand overhoudt. Een balkje dat moet worden afgezaagd, of een gat dat in een ijzeren strip moet worden geboord. Dat laatste moet in een bankschroef, want veel van de mensen die meenden dat ze zo'n strip wel met de hand konden vasthouden zaten even later wit weggetrokken bij de eerste hulp. Als de boor vastschiet in het metaal, is er geen houden meer aan. Koop de bankschroef vooral niet te klein, en neem er een die met ten minste twee stevige bouten aan het blad kan worden vastgezet. Een flinke bankschroef heeft ook een flinke massa en kan nuttige diensten als aambeeld vervullen, zeker als daar ook een speciaal stukje voor is afgeplat. Koop ook meteen twee stukjes aluminium hoekprofiel die je over de bekken van de bankschroef kunt leggen, zodat kwetsbare materialen niet beschadigd worden door de scherpe tandjes van de bek.

Een werkbank is ook een vanzelfsprekende omgeving voor het stallen van het gereedschap. Aan de muur hangen is een mogelijkheid. Achter een latje dat je op anderhalve centimeter van de muur monteert kun je vrijwel elke schroevendraaier en tang ophangen. Maar zeker zo handig is opbergen in gereedschapkoffers. Koop er dan twee, in verschillende kleuren en gebruik de een voor houtklusjes en de ander voor alle andere karweitjes.

Het loont om al deze redenen de moeite te speuren naar een plek waar toch zo'n bankje kan staan. Heel groot hoeft ie niet te zijn, een stevig blad van een meter bij veertig centimeter kan al heel wat vreugde geven. Houten delen van minimaal twee centimeter dik, geschroefd op een aantal dwarsbalkjes leveren een heel redelijk blad op. Een onderstel van balkjes van vier bij zeven centimeter is gauw gemaakt. Zet de balkjes aan elkaar vast met draadbouten en verstevig het frame met diagonale dwarsverbindingen. Maak de bank niet te laag, denk aan 90 centimeter, hoger dan een tafel.

Goede verlichting is essentieel. Een of twee geaarde stopcontacten zijn onontbeerlijk voor het aansluiten van het elektrische gereedschap. Koop een extra stoffer en blik en houd die bij de werkbank.