GROTE BEK

Naam: Clemens Rameckers (51)

Beroep: ontwerper (van het bekende duo Ravage)

Woonplaats: Parijs

,,Medio jaren zeventig zijn mijn partner Arnold en ik naar Parijs verhuisd. We hadden het goed in Nederland, waren succesvol, maar verveelden ons een beetje. Het werkklimaat was niet dynamisch.

,,En dus vertrokken wij, mét poes en grammofoonplaten, in een piepklein autootje richting Montparnasse. Een garantie op werk hadden wij niet. Maar we waren jong en levenslustig.

,,Hoe de inburgering verliep? Prima. Arnold en ik hebben een positieve levenshouding. Zijn gemakkelijk in de omgang, maar geen allemansvrienden. Die eigenschap stellen de Fransen wel op prijs. En wij hadden – in tegenstelling tot de meeste Nederlanders – weinig moeite met de Franse volksaard: grote bek, groot minderwaardigheidscomplex. Daar prikten wij al vrij snel doorheen.

,,De kwaliteit van het leven is hier beter dan in Nederland. Frankrijk is een groot land met relatief weinig mensen. Er is nauwelijks sociale controle, privacy is een groot goed – buren groeten elkaar bijvoorbeeld nauwelijks.

Nederlanders verwarren die wat afstandelijke houding vaak met kilheid, maar dat is het geenszins. Het getuigt juist van respect. Bovendien blijkt dat áls je een beroep op je buurman doet, hij zich heel behulpzaam opstelt.

,,Minder prettig is het Franse werkklimaat. De Fransen hebben een vreemde manier van zakendoen. Ze geven nauwelijks feedback, zijn beducht als het op geldzaken aankomt. Waar een Nederlander meldt dat de geldkraan is dichtgedraaid, zal een Fransman je maanden aan het lijntje houden: `Interessante ontwerpen. Maar de presidentsverkiezingen staan voor de deur, dit is geen goed moment om beslissingen te nemen'. Nogal frustrerend.''

    • Danielle Pinedo