Geweld laait korte tijd op in Gaza-strook

In de Gaza-strook is gisteren het geweld opgelaaid. Ten minste zes Palestijnen onder wie een zelfmoordterrorist, zouden daarbij zijn omgekomen. Vijf Palestijnen werden gedood door het Israëlische leger.

De Palestijnse zelfmoordenaar blies zichzelf op in een auto in de buurt van een joodse nederzetting in het zuiden van de Gaza-strook. Behalve de dader, vielen er bij de aanslag geen slachtoffers. Israëlische tanks drongen in de loop van de dag het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah binnen. Daarbij werden drie Palestijnen gedood. Later trokken de tanks zich terug.

Bij de joodse nederzetting Netzarim werden volgens een verklaring van het Israëlische leger twee gewapende Palestijnen gedood. In de Gaza-strook was het de afgelopen weken, tijdens het Israëlische offensief op de Westelijke Jordaanoever, juist relatief rustig.

Leiders van de radicale Palestijnse organisatie Hamas, die vooral vanuit de Gaza-strook opereert, hebben vrijdag gezegd dat er spoedig meer aanslagen zullen volgen. In kringen rond Hamas wordt gezegd dat de organisatie beschikt over nieuwe, veel dodelijker explosieven.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie zal het leger zich zondag geheel uit Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, hebben teruggetrokken. Intussen zijn reddingswerkers in Jenin op zoek naar omgekomen Palestijnen. Ook het Israëlische leger zoekt nog naar slachtoffers. Het zegt tot nu toe 48 lichamen onder het puin vandaan te gehaald; 45 zouden gekleed zijn geweest in een uniform.

In een door Arabische landen geformuleerde resolutie, die in stemming gebracht moet worden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, wordt een onderzoek geëist naar het israëlische optreden in Jenin. De Amerikaanse regering lijkt echter van plan de resolutie met een veto te verwerpen. Volgens VN-ambassadeur John Negroponte is Jenin meer geholpen met hulpacties voor Palestijnse burgers dan met woorden van de VN. Het Witte Huis is volgens Negroponte overigens niet tegen een `factfinding' missie in Jenin. Volgens de Israëlische premier Sharon is zo'n onderzoek ,,niet nodig''.

Mary Robinson, Hoge Commissaris voor de Mensenrecht van de VN, heeft een geplande reis naar de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever afgezegd. Volgens haar weigert Israël medewerking.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren voorgesteld de verdachten van de aanslag op de Israëlische minister Rehavam Ze'evi door een Palestijnse rechtbank te laten berechten. Volgens Israël houden de daders zich schuil in het belegerde hoofdkwartier van Arafat in Ramallah. Voor Israël is dat een reden om voorlopig nog niet uit Ramallah te vertrekken.