Fortuna speelt volgend jaar eerste divisie

Fortuna Sittard is gisteravond na een 2-1 thuisnederlaag tegen Feyenoord gedegradeerd naar de eerste divisie. De Limburgse ploeg is verzekerd van de achttiende plaats in de eredivisie.

In een bijna uitverkocht stadion kon Fortuna Sittard de lang verwachte degradatie niet uitstellen. De geel-groene formatie speelde de afgelopen zes seizoenen op het hoogste niveau. Drie jaar geleden was Fortuna nog verliezend bekerfinalist tegen Ajax. Sinds het vertrek van trainer Van Marwijk naar Feyenoord ging het bergafwaarts met de fusieclub.

In het stadion van Fortuna hingen veel spandoeken van verontruste supporters die een mogelijk samengaan met MVV en Roda JC willen tegengaan. De drie zuidelijke clubs voeren overleg over een mogelijke fusieclub FC Limburg. MVV en Fortuna zijn noodlijdend, Roda JC is afhankelijk van zijn `suikeroom' Nol Hendriks.

De ontevreden aanhang van Fortuna was gisteravond getuige van een aardige wedstrijd van de thuisploeg. Feyenoord maakte daarentegen een weinig gemotiveerde indruk, hoewel er voor de ploeg veel op het spel stond. De achterstand op koploper Ajax bedraagt vier punten. Feyenoord kan een plaats in de Champions League nog mislopen, als het volgende week het thuisduel tegen Heerenveen verliest.

Verdediger Paauwe maakte tegen zijn voormalige werkgever het winnende doelpunt voor Feyenoord. Hij scoorde halverwege de tweede helft met een afstandsschot. Paauwe behoorde enkele jaren geleden tot een goede lichting bij Fortuna, met verder onder anderen de huidige PSV'ers Bouma en Van Bommel.

Van Hooijdonk had de score voor rust geopend met een prachtig genomen vrije trap. Zijn Braziliaanse ploeggenoot Leonardo had het buitenkansje handig uitgelokt, door over het been van Fortuna-verdediger Dirkx te struikelen. Van Hooijdonk heeft dit seizoen al tien keer gescoord uit een vrije trap. De lange spits bracht zijn seizoenstotaal op 24 competitietreffers.

Aanvaller Hamming zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker van Fortuna. Landerl was de aangever. Hamming miste in de tweede helft nog een grote kans om Fortuna op voorsprong te zetten. In de slotfase zag hij een hard schot op flitsende wijze gekeerd worden door doelman Zoetebier. Bij een gelijkspel of overwinning had Fortuna de degradatie met een week kunnen uitstellen.

Na de winnende treffer van Paauwe was het leed voor Fortuna nog niet geleden. Verdediger Dirkx kreeg vlak voor tijd van scheidsrechter Luinge zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Hij werd van het veld gestuurd.

Feyenoord was al lang tevreden met een kleine overwinning. Feyenoord werd met de zege ruim beloond voor zijn zwakke optreden. De stadionclub is in de ban van de UEFA-Cupfinale tegen Borussia Dortmund. Na achtereenvolgende gelijke spelen tegen RKC en NAC en de nederlaag tegen PSV maakte Feyenoord opnieuw een vermoeide indruk. De meeste spelers snakken naar de zomerstop. Ze moeten geduld hebben. De `wedstrijd van het jaar' tegen Dortmund wordt op 8 mei in de Kuip gespeeld.