`Er was geen coup in Venezuela'

Een week na de mislukte staatsgreep in Venezuela lopen de coupplegers weer vrij rond. Was er wel een staatsgreep? Sommige militairen menen van niet.

,,De terugkeer van Chávez is illegaal. Hij is uit vrije wil opgestapt. Dus is hij nu geen president meer'', verklaarde generaal Nestor González afgelopen donderdag vanuit de Venezolaanse jungle. In een interview met het Venezolaanse dagblad El Universal zei de generaal dat de gekozen president Hugo Chávez vorig weekend geen slachtoffer was van een staatsgreep. ,,Het was geen militaire coup, maar een humanitaire actie van het leger om te voorkomen dat de strijdkrachten het volk zouden moeten aanvallen, zoals Chávez had gelast.''

Bij de grootschalige protesten voor het aftreden van Chávez werd vorige week door onbekenden op de menigte ingeschoten. Daarbij kwamen ten minste vijftien mensen om het leven.

Gisteren schaarden ook andere hoge legerleiders zich achter de verklaring van generaal González. De terugkeer van Chávez als president zou ,,ongrondwettelijk'' zijn. ,,Chávez is een leugenaar en lijdt aan grootheidswaanzin'', zei kolonel Julio Rodríguez tegen het dagblad El Nacional. Hij had met eigen ogen gezien hoe Chávez vorige week een kladje voor zijn ontslagbrief had opgesteld op het eiland waar hij gevangen werd gehouden. Rodríguez liet het kladje uittikken. ,,Maar omdat ik even geen vliegtuig ter beschikking had om hem het land uit te zetten, dacht ik: die handtekening komt nog wel.'' Het zou pesterig zijn het Chávez onder die omstandigheden te vragen, meende Rodríguez. Chávez huilde veel. ,,Hij had duidelijk veel spijt.'' Maar of er nu wel of geen handtekening was, zegt Rodríguez, ,,Chávez is opgestapt. Alle hoge officieren hebben hem dat vorige week vrijdag horen zeggen. Dat is genoeg.''

Van de meer dan vijfig hoge legerofficieren die afgelopen weekend betrokken waren bij de staatsgreep is inmiddels iedereen weer op vrije voeten. De meesten bekleden gewoon weer hun oude functie, zoals legerleider Lucas Rincón, die vorige week officieel het ontslag van Chávez had aangekondigd. Rincón noemt dit nu een `misverstand'. Maar de onduidelijkheid over de intenties van de strijdkrachten zorgt voor een gespannen situatie. Slechts tegen vijf legerleiders is een aanklacht igediend. Gisteren werden zij gehoord door een militaire rechtbank. Na afloop mochten ze allemaal naar huis. ,,Hoe is het mogelijk dat de moordenaars van Chávez op vrije voeten zijn, terwijl wij ons hier moeten verantwoorden'', protesteerde admiraal Carlos Molina desondanks. De hoge marineofficier kwam vorige maand al in opstand tegen Chávez. In de `overgangsregering' van werkgeversvoorzitter Pedro Carmona was Molina twee dagen lang staatssecretaris van Defensie. Na de terugkeer van Chávez werd hij gearresteerd. ,,Ik vroeg om mijn witte admiraalsuniform'', klaagt Molina over zijn behandeling. ,,Maar toen ze het brachten was het helemaal vuil en gescheurd.'' Volgens Molina zijn de dagen van het `illegale regime' van Chávez geteld. Molina meent dat Chávez een ,,moordenaar'' is die niet aarzelde de wapens tegen zijn volk in te zetten. Ook de admiraal meent: ,,Het was geen staatsgreep.''