Eeuwige leven voor kinderheld Floris

De jeugdserie Floris keert waarschijnlijk terug, in de bioscoop en op tv. Oude afleveringen blijven spannend, schrijft Henk van Gelder.

Paul Verhoeven wil het zoveel jaar na dato, gezeten op zijn Hollywood-bordes, volmondig toegeven: hij had in 1968 ,,natuurlijk veel hogere idealen'' dan het maken van zo'n jeugdserie als Floris. Hij wilde Multatuli, Vestdijk of Couperus verfilmen. Maar de NOS had hem gekozen omdat hij in militaire dienst zo'n energieke actiefilm over de mariniers had gemaakt, en een mooi begin van zijn carrière was het wel. Vooral toen bleek, dat hem geen strobreed in de weg werd gelegd. Onbelemmerd kon de debuterende regisseur het budget uit de hand laten lopen: er was 355.000 gulden voor twaalf afleveringen beschikbaar, maar de hele onderneming kostte uiteindelijk 1,2 miljoen. En trouwens, roept Verhoeven vrolijk – als je nu zo'n serie zou moeten maken, zou je minstens 50 miljoen dollar nodig hebben.

Het is alsof Floris het eeuwige leven heeft. Nadat de herhalingen vorig jaar weer een groot publiek trokken, is de complete serie nu uitgebracht in een dvd-box met een informatief boekje en drie schijven, waarop ook allerlei extra attracties te zien zijn. Zoals een NOS-reportage uit 1968 over de opnamen (met de commentaarstem van Donald de Marcas), een twaalfdelige reeks educatief bedoelde inleidinkjes van toen, en de fleurige documentaire De ridder en de fakir die in 1999 voor TV Gelderland werd gemaakt. Bijkans iedereen vertelt daarin honderduit: Paul Verhoeven, scenarist Gerard Soeteman, hoofdrolspeler Rutger Hauer, de nu onherkenbare Jos Bergman (Sindala) die kunstschilder is geworden, Diana Dobbelman (gravin Ada), Hans Boskamp (Lange Pier), stuntman Hammie de Beukelaer en diverse anderen.

Een vermetele onderneming moet het zijn geweest, in een land zonder tradities op dat gebied een spannende serie naar Ivanhoe-snit te maken. Soeteman verzon de middeleeuwse ridder Floris van Rosemondt, erfgenaam van een riddergoed dat moet worden terugbevochten op de hertog van Gelre. De jonge acteur Carol van Herwijnen zou die hoofdrol spelen, maar moest afzeggen wegens toneelverplichtingen. Rutger Hauer (24) werd pas gevonden, toen Soeteman aan een bevriend toneelkenner vroeg of die nog ergens ,,een edelgermaan'' wist.

De nieuwe ontdekking, die alleen een paar rolletjes bij de Noorder Compagnie had gespeeld, voelde zich onmiddellijk in zijn element. In de documentaire vertelt hij dat hij ook zoveel mogelijk stunts zelf wilde doen: ,,Ik zag zo'n stuntman en ik dacht: dat kan ik gewoon veel leuker.'' Eigenlijk mocht Hauer zulke risico's helemaal niet lopen, vanwege zijn belang voor de productie, maar dan sprak hij stiekem met de cameraman af wat hij van plan was. En hij zou zó weer ,,met zwaard heen en weer'' willen, zegt hij – in een nieuwe versie bijvoorbeeld - als de vader van Floris.

De kans is groot dat die nieuwe versie er komt. Gerard Soeteman schrijft in opdracht van producent Johan Nijenhuis (Costa!) een script voor een bioscoopfilm, die ook tot een nieuwe tv-serie moet leiden. Wie nu de rol van Floris krijgt, is nog niet bekend. Wel heeft Soeteman al gezegd, dat Sindala waarschijnlijk een jongedame wordt: ,,Dat geeft meer mogelijkheden.'' Intussen ogen de oude afleveringen af en toe wat verbleekt, maar nog altijd speels en spannend genoeg om het wachten niet te zwaar te maken.

Floris is als dvd-box (TV Treasures) uitgebracht door Video/Film Express