Diervriendelijk gekweekte zalm

Benodigd: Loch Duart zalm

De zeeën worden leeggevist, waardoor in de toekomst gekweekte vis uitkomst moet bieden. Neem nu zalm. Te volle kooien kwellen de stressgevoelige zalm en mede door gebrek aan beweging wordt zijn vlees slap en smaakloos. Milieudefensie laat desgevraagd weten dat bij een groot aantal kwekerijen ziektes nog steeds worden bedwongen met antibiotica, en dat zeeluis – een dodelijke parasiet – bestreden wordt met giftige chemicaliën. Kweekzalm bevat niet zelden groeihormonen, kunstmatige kleurstof en hoge concentraties pcb's en dioxine vanwege vervuild vismeel dat de dieren eten. Het is tijd dat wij geen spotgoedkope kweekzalm meer kopen. Tijd ook dat we accepteren dat zalm op een dier- en milieuvriendelijke manier moet worden gekweekt en dat dit zijn prijs heeft. Voor wat hoort wat. Inmiddels is er een witte raaf onder de zalmkwekerijen: Loch Duart, een particuliere onderneming die allereerst gezondheid en welzijn van de zalm beoogt. Daarnaast streeft dit bedrijf naar bescherming van het milieu in de drie zeearmen waar zijn kwekerijen zijn gesitueerd op de noordwestelijke punt van het Schotse vasteland. De getijdewerking spoelt de zeearmen schoon en de sterke stroming dwingt de zalmen flink te zwemmen waardoor bovendien zeeluis geen kans krijgt. De drie kwekerijen rouleren zodanig dat telkens één kwekerij een jaar braak ligt. Daardoor herstelt het natuurlijk evenwicht in de desbetreffende zeearm zich. Scottish Rural Affairs en Scottish Natural Heritage onderschrijven Loch Duarts milieuvriendelijke kweekmethode. De zalmdichtheid in zijn kwekerijen is 25 procent lager dan bij concurrerende kwalitatieve zalmkwekerijen die onder controle staan van Food Certification (Scotland) Ltd. Loch Duart gebruikt geen groeihormonen, antibiotica of kunstmatige kleurstoffen en het voer voor de zalm is niet chemisch vervuild. Vanwege zijn diervriendelijke kweekmethode, ontwikkeld in samenwerking met de Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), krijgt Loch Duart's zalm binnenkort als enige in Schotland van RSPCA de erkenning van Freedom Foods. Het mooiste compliment is van de visminnende Engelse tv-kok Rick Stein: ,,This is the closest I've ever seen to a wild salmon.'' Kweekzalm ontstegen aan de zalmnorm! Van 24 t/m 27 april als proef verkrijgbaar in viswinkels. Voor verkoopadressen: 010-4208686.