Def Rhymz

De rapper Def Rhymz – de `goeiste', de zelfverklaarde lady killer `met vijfentwintig kinderen' – babbelde opnieuw een cd vol over belangrijke levenszaken als vrouwen, geld, roti en condooms. Def Rhymz is zo te horen de Surinaamste Surinamer van ons land. Hij refereert graag aan de Surinaamse (eet-)cultuur en ander Caraïbisch genot, met een zwaar accent en het soort humor dat doet denken aan de aloude hit Wasmasjien van Trafassi. Net als in dat nummer maakt Def Rhymz ons deelgenoot van huiselijke beslommeringen, als antwoordapparaten en boodschappen doen op de markt.

De nummers zijn uiteenlopend van stijl. Sommige zijn gevuld met hikkende stukjes electronica, andere helemaal gebaseerd op hits van anderen (Madonna, Gloria Estefan). Subtiliteit is tekstueel en muzikaal afwezig. In Def Rhymz' wereld draait het om primaire behoeften. Daarmee is hij eigen, typisch Nederlands en in antropologische zin interessant. Rhymz mag kinderlijk zijn, hij is wel na twee cd's al een instituut.

Def Rhymz. Hoorgasme (Dino 5385582)