DE WEEK

Paars is ter ziele.

Een kwart van de scholen voor middelbaar beroepsonderwijs die door de onderwijsinspectie zijn gecontroleerd `voldoet niet aan de kwaliteitseisen'. De Nederlandse concurrentiepositie voor buitenlandse investeerders is `sterk verslechterd'. Bij het spoor heerst een `algehele verloedering, die zich uit in slecht onderhoud, verwaarloosd materieel en vervuilde stations'. Een kankerpatiënt is voortijdig gestorven wegens een `tekort aan OK-capaciteit'. Vier nieuwsberichten in één week.

Paars is ter ziele. De premier heeft zijn verantwoordelijkheid `genomen', voor een incident van zeven jaar geleden, en de rest van het kabinet is hem daarin gevolgd. Een lezer schreef over het collectieve ontslag: `de leegheid van het gebaar zal blijken doordat meerdere bewindslieden terugkeren in een volgend kabinet'. Amen.

Ahold houdt

het voor gezien. Het verkast zijn financieringsmaatschappij naar Zwitserland. Brussel is de boosdoener. Geld uitlenen aan dochters tegen fiscaal gunstige voorwaarden is volgens Europees commissaris Monti (Mededinging) regelrechte staatssteun. De onzekerheid die Den Haag en Brussel over de bestaande praktijk almaar laten voortbestaan, is voor andere multinationals reden om hun vertrek uit de EU te overwegen.

Het ministerie van Financiën reageerde geschokt, want de fiscus dreigt lelijk het slachtoffer te worden. Of moet Aholds vertrek Den Haag en Brussel dwingen rap tot zaken te komen, met een fiscaal vriendelijke uitkomst voor de multinationals? Kortom: powerplay?

De familie

van Abacha, de oud-dictator van Nigeria, zal een miljard dollar aan Nigeria terugbetalen van de waarschijnlijk vijf miljard die hij uit de staatskas had geroofd. Het meeste stond op banken in de City.

De City is de rotste appel van Europa waar het gaat om zwartgeldpraktijken. Londense banken zijn de ergste boosdoeners. De City is een staat in de staat. Dat zegt de Zwitserse aanklager en vooraanstaande corruptiebestrijder Bernard Betossa.

Volgens de OESO zijn er nog zeven landen in de wereld die kwalijke belastingparadijzen zijn en daarom sancties kunnen verwachten, waaronder drie Europese: Liechtenstein, Andorra en Monaco. Twee jaar geleden waren dat er nog 35. De City staat niet op het OESO-lijstje

In Italie brak

de grootste algemene staking in 20 jaar uit. Eén dag lag het hele land plat. Inzet is een 30 jaar oud artikel uit de arbeidswet die ontslag en aannemen van personeel vrijwel onmogelijk maakt. Volgens de vakbonden een heilig artikel. Volgens de rechts-liberale regering-Berlusconi een archaïsche sta-in-de-weg voor een flexibel, modern Italië dat zijn krachten kan meten met de rest van de geindustrialiseerde wereld.

Bij het Franse

conglomeraat Vivendi, begonnen als waterleidingbedrijf, en ondanks miljardenovernames in de media-, amusements- en telecomindustrie met water alleen nog winst makend, rollen koppen. De eerste man van Canal Plus is de laan uitgestuurd, de tweede was hem een etmaal eerder voorgegaan. Frankrijk is in rep en roer. Want Canal Plus mag zwaar verliesgevend zijn, het komt op voor de culturele exclusiviteit van Frankrijk. Topman Jean-Marie Messier van Vivendi zou zijn ziel aan de duivel hebben verkocht: Amerika. Wie de presidentskandidaten voor morgen hoort zou menen dat Messier de glorie van de natie op het spel heeft gezet.

Philips maakt

na het rampjaar 2001 weer winst. Niet veel, met een beetje goeie wil 9 miljoen euro (in het eerste kwartaal), en al rekent Philips voor heel 2002 op winst, roet in het eten gooien kan Vivendi. Philips heeft daarin een belang, niet veel, maar wel zo veel dat een afboeking op Vivendi de winst weer lelijk kan doen slinken.

Bij DSM

werd een bonus gegeven aan het personeel: 2.500 euro ineens, van de nieuwe eigenaar, het Saoedische Sabic, als gebaar van goede wil. Weer vlaai!

New Labour gaat

doen waar Old Labour goed in was. De belastingen verhogen. Om de genationaliseerde gezondheidszorg te verbeteren. Al zegt menigeen dat de vele extra miljarden in het grootste staatsbedrijf van Europa water naar de zee dragen is.

Hoeveel miljarden zou Paars voor alles wat het half privatiseerde, geheel verzelfstandigde, volledig op z'n beloop liet, de Noordzee hebben in gedragen?