De schok: dak dug-out HMSH ingestort

Als het grote Ajax bij een kleine amateurclub op bezoek komt, is het meestal een drukte van belang. Zo ook op die koude zondag in januari 1984. De Haagse voetbaljeugd van derdeklasser HMSH was massaal uitgelopen voor het sterrenteam van trainer Aad de Mos.

De belangstelling was zo groot, dat vijftien jongeren zitting namen op de dug-out van Ajax. Het bestuur van de Amsterdamse club verzocht de politie in te grijpen, maar uit angst voor rellen mochten de jongeren blijven zitten. Het betonnen dak van de dug-out bleek niet bestand tegen de druk en brak in brokstukken uiteen. Assistent-trainer Hassie van Wijk en penningmeester Lou Bartels waren de voornaamste slachtoffers. Bij hen moesten respectievelijk vijf en twee tenen worden geamputeerd. Van Wijk had ook een beschadigde rugwervel. De Mos klaagde over nekpijn. Van Wijk werd afgekeurd en kreeg een WAO-uitkering. Hij had minder geluk dan Marco van Basten, die in de rust van de wedstrijd tegen HMSH was vervangen en voor een interview met een Haagse verslaggever naar de bestuurskamer strompelde. Eenmaal uitgepraat liep de jonge aanvaller van Ajax in het begin van de tweede helft buiten de lijnen naar de overkant van het veld. Hij was ongeveer dertig meter van de dug-out verwijderd, toen het dak instortte. Hassie van Wijk werd in 1992 op voorspraak van trainer Louis van Gaal jeugdscout van de Amsterdamse club.

Dit is de 39ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.