De electrobeat van Gent

Belgisch uitgaansleven blijft vaak verborgen, signaleert Lukas Keijser. Maar de beau monde weet de hippe Gentse Culture Club te vinden.

Wie uit wil gaan in een Nederlandse stad, hoeft maar wat rond te lopen om een goedbezochte bar of disco te vinden. Ervoor staan mensen op straat, te wachten of te drinken, en het is een komen en gaan van fietsers, taxi's en auto's. En vaak hoor je van buiten al muziek.

Hoe anders is het in België. Neem Brussel. Aan het totaal verlaten plein lijken alleen woonhuizen te grenzen, maar wie een van de binnenplaatsen oploopt, treft een overvolle, grote Cubaanse bar aan. Zo ook is het nabij de chique winkelstraat Avenue Louise, 's avonds schijnbaar uitgestorven. Ergens achterin een gallerij huist een nieuwe, ultrastrakke lounge. Aan de buitenkant geen schreeuwerige uithangborden. Over deze plek moet je gehoord hebben.

Een van de hipste clubs van België, Culture Club, is eveneens onvindbaar voor de onwetende. Deze bevindt zich in Gent, maar dan wel ver van de bewoonde wereld. Vlakbij zijn de havens, eromheen staan fabrieken. De wolken kleuren er oranje van de ontelbare straatlantaarns rondom de stad. Culture Club bestaat nu een paar maanden en trekt ondanks de ligging veel publiek. Voor twaalven is het er al druk en dat is erg vroeg voor Belgische begrippen.

Culture Club is dan ook prachtig ingericht. De muren zijn wit, de plafonds zwart gelakt, de verlichting is in oranje, rood en roze neon. De twee danszalen bevinden zich op verschillende niveaus en zijn door glas van elkaar gescheiden. Terwijl je staat te dansen, kun je mensen zien bewegen op een totaal ander ritme. Is de inrichting van de club al spacy, het ruimteschipgevoel wordt versterkt door de muziek in de grootste zaal, electro. Electro kenmerkt zich, simpel gezegd, door futuristische geluiden en teksten over ruimtewezens. De muziek heeft bovendien een totaal ander ritme dan house. In Culture Club draaien dj's en producers die gespecialiseerd zijn in het genre, zoals DJ Hell, Alex Gopher en Felix da Housecat.

De beau monde van België die Culture Club bezoekt, simpel maar verzorgd gekleed, is duidelijk al gewend aan de sound. Bezoekers dansen en masse op electrosterren als Miss Kittin en Patrick Cowley. ,,Living on video'' declameert een stem door de speakers, ondersteund door complexe drumcomputerritmes.

Was Culture Club maar een echt ruimteschip. Dan kon het ook af en toe in de buurt neerdalen.

www.cultureclub.be

Lukas Keijser: lk@nrc.nl