Crisis Montenegro na vertrek van premier

In Montenegro is gisteren premier Filip Vujanovic afgetreden. De regering zal op korte termijn eveneens haar ontslag indi/enen.

Vujanovic trad af onder druk van de Liberale Alliantie van Montenegro, de LSCG. Deze partij, die streeft naar de onafhankelijkheid van Montenegro, heeft de regering de afgelopen jaren gesteund hoewel ze er geen deel van uitmaakte. Ze trok de steun in toen de regerende socialisten onlangs instemden met een unie met Servië binnen een uiterst losse federatie – waarbij de onafhankelijkheid voor een periode van minimaal drie jaar in de ijskast verdwijnt.

Dit akkoord met Servië kwam onder zware druk van de Europese Unie tot stand. De LSCG bestempelt het als verraad aan de zaak van de Montenegrijnse onafhankelijkheid. Om dezelfde reden is de sociaal-democratische partij al eerder uit de regering van Vujanovic gestapt. Als gevolg daarvan had de regering geen meerderheid meer in het parlement.

Het Montenegrijnse parlement heeft – tot woede van de sociaal-democraten en de liberalen – de nieuwe opzet van de unie met Servië inmiddels goedgekeurd, met 58 tegen 11 stemmen.

President Milo Djukanovic heeft twee maanden de tijd om een nieuwe regeringsleider te benoemen die een regering moet vormen die de steun van een meerderheid in het parlement geniet. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn volgen parlementsverkiezingen, binnen drie of vier maanden.