Chinese boycot van Nederlands voedsel

China heeft uit vergelding voor het vernietigen van Chinese partijen vis en vlees een algeheel verbod afgekondigd op de import van voedingsmiddelen uit Nederland. Daarmee is het handelsconflict tussen China en Nederland is uitgegroeid tot een handelsoorlog.

De Chinese boycot is gisteren bevestigd door de Nederlandse ambassade in Peking, die eerder op de dag door China van het besluit op de hoogte was gesteld.

Demissionair minister Brinkhorst (Landbouw) neemt de kwestie ,,hoog op'', zo zei hij gisteren, omdat het gaat om een ,,principezaak over voedselveiligheid''.

Een woordvoerder van de agrarische belangenorganisatie LTO-Nederland zei gisteravond in een reactie dat zijn organisatie in Brussel er sterk voor zal ijveren represailles als die van China voortaan te voorkomen. ,,Rotterdam is als grootste wereldhaven nu eenmaal kwetsbaar.''

Nederland voert voor een kleine 100 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar China uit, zo'n tien procent van de totale uitvoer naar China, die weer 3 procent bedraagt van de totale Nederlandse uitvoer.

China's verbod komt een dag na een protest van de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Handel, Wen Zaixing, tegen het vernietigen van partijen vlees en vis in de Rotterdamse haven. Die partijen zijn verbrand omdat daarin het door de EU verboden antibioticum chlooramfenicol is aangetroffen. Nederland stelt dat het niet anders kon dan de partijen te vernietigen, omdat de EU-wetgeving dit voorschrijft. China wil de producten terug en stelt dat Nederland in strijd handelt met internationale gebruiken.

China onderbouwt zijn besluit door te stellen dat er een partij varkensdarmen vanuit Nederland naar China zou zijn gestuurd die ook chlooramfenicol zou bevatten. Daarvan is een deel mogelijkerwijs oorspronkelijk uit China zelf afkomstig, welk deel vervolgens vanuit Nederland opnieuw naar China is verzonden. De precieze toedracht van deze besmetting is nog niet bekend. Nederland stelt zich op het standpunt dat China de partij uiteraard mag vernietigen als er inderdaad sprake is van besmetting.

Bovendien beroept China zich op de export van een partij Nederlands kalfsvlees naar Frankrijk, die werd teruggeroepen voor vernietiging omdat die chlooramfenicol bevatte. China stelt dat als Nederland het recht heeft om vlees terug te roepen, het datzelfde recht niet kan onthouden aan China. Nederland stelt dat het in dit geval niet ging om terugroeping, omdat de Europese Unie geen binnengrenzen meer kent, en dus juridisch gezien één markt vormt.

Nederland heeft er grote problemen mee dat China alleen maatregelen treft tegen Nederland, terwijl het gaat om algemeen EU-beleid, waaraan Nederland zich net als alle andere lidstaten heeft te houden. Peking stelde de Nederlandse ambassade op 8 april op de hoogte dat het chlooramfenicol had aangetroffen in een zending varkensdarmen. Sindsdien zijn beide landen in gesprek over de kwestie.

CHINA: pagina 15