`CDA waarschijnlijk deel van coalitie'

Het is `waarschijnlijk' dat het CDA deel zal uitmaken van een nieuwe coalitie, ,,of we dat nou leuk vinden of niet''. Een voortzetting van de paarse coalitie is niet reëel omdat `de klad' is gekomen in de samenwerking tussen PvdA, VVD en D66 waardoor `de aantrekkingskracht' is verdwenen.

Dat zei D66-lijsttrekker Thom de Graaf gisteravond bij de start van de verkiezingscampagne van zijn partij in Utrecht. Hij kwalificeerde de coalitie waar zijn partij met VVD en PvdA de afgelopen acht jaar deel vanuit maakte als `ancien régime'. Vier jaar geleden was de campagne van D66 nog uitsluitend gericht op een voortzetting van de paarse coalitie. Ook PvdA en VVD zetten destijds in op continuering van paars.

De Graaf hekelde het gebrek aan regie van zijn PvdA-collega Melkert in het Kamerdebat over de Joint Strike Fighter. ,,Kiezers kopen geen praatjes'', was de boodschap van De Graaf aan Melkert aangaande het gedraai in diens fractie over het al dan niet instemmen met de aanschaf van de JSF.

VVD-leider Dijkstal kreeg er eveneens van langs. Dijkstal liet vorige week op een partijbijeenkomst weten dat een regering met PvdA en VVD wat hem betreft uitgesloten is. ,,Voor de VVD hoeft dus alleen een kabinet met het CDA en Fortuyn'', aldus De Graaf. ,,Echt liberale kiezers die geen rechts beleid willen, weten nu dat ze nooit meer op de VVD hoeven stemmen.'' GroenLinks is volgens De Graaf niet `Regierungsfähig'. Hij verweet de partij `tegen de macht aan te willen schurken'.

D66, dat in de peilingen van gisteren uitkwam op 8 zetels (tegen 14 nu) lijkt in te zetten op een coalitie met PvdA en CDA. Die drie partijen hebben thans in de peilingen echter geen meerderheid.