Bruine kiekendief

De koning van de rietlanden heeft zojuist een prooi geslagen, iets zwarts klemt hij tussen zijn gele klauwen. Met zijn machtige, brede wieken verheft hij zich boven de gouden rietpluimen. Rondom ligt het Noord-Friese eiland Föhr, niet ver van Denemarken. De eendenkooi vlakbij, die dateert uit 1730, is zijn favoriete jachtgebied.

De bruine kiekendief is een grondjager die met schuin opgerichte vleugels laag boven de rietmoerassen zweeft. Het silhouet vormt net een arabeske in de lucht. Het vrouwtje van deze overwegend donkere vogel heeft een isabelkleurige kop, het mannetje niet. Die heeft weer een blauwgrijs vleugelveld en staart. Hun jachtmethode is die van de glijlucht, gevolgd door een fatale verrassingsaanval. Opeens is deze kiekendief verdwenen, weggedoken naar zijn goedverscholen horst. Ooit, in de tijd van Zien is kennen! (1937), waren kiekendieven algemene broedvogels, nu steeds minder. Toch behoort alleen de kiekendief of ook hanenschrobber de moeraslanden toe - en niemand anders.

freriks@nrc.nl