`Brinkhorst danste tijdens massamoord'

De oppositie wint aanhang, Pim Fortuyn maakt furore als strijder tegen Paars. Kiezers blijken ontevreden, kabinetscrisis of niet. Wat maakt ze kwaad? In deel 1 van een serie: de biologische kaasboerin Lucie van Zelderen (37).

,,Minister Brinkhorst maakte vorig jaar april een dansje met zijn Duitse collega tijdens een vergadering over het entbeleid in Zweden. Terwijl hier een massamoord plaatsvond! Dat doe je niet, al was het alleen maar uit medeleven met de boeren. Door de mond- en klauwzeer zijn 260.000 varkens, schapen, geiten en koeien in ons land afgemaakt. Gezond vlees. Maar van enten wilde de minister niets weten. Waarom niet? Omdat de Verenigde Staten en Japan geen geënt vlees willen. Wij zitten in de ellende en wat doet premier Kok? Die gaat doodleuk op vakantie naar Engeland, waar MKZ heerst. Kok heeft boter op zijn hoofd. Vlak voor Pasen zei hij dat alles onder controle was en dat hij met een gerust hart naar de Mattheüs Passion kon luisteren. Wat een medegevoel! Voor ons is het beter dat het kabinet nu weg is. Ze hadden te veel boter op hun hoofd. Het zal mijn stemgedrag niet veranderen. Integendeel. Over Srebrenica sprak Kok als van een zwarte bladzijde. Een boek dat nooit gesloten wordt. Kijk, dát had hij nou vorig jaar ook tegen ons moeten zeggen. Al mag je 7.000 moslimmannen natuurlijk niet vergelijken met 260.000 stuks vee. Maar medeleven met ons, ho maar! Alleen een arrogante houding van: we zijn deze MKZ-crisis fantastisch te lijf gegaan. De kloof tussen politiek en gewone man wordt steeds groter.

Op 14 april werden onze 41 koeien en 31 schapen afgemaakt. Volgens de Europese regelgeving moet een gebied binnen een kilometer van een met tongblaar besmet bedrijf geruimd worden. Maar hier in Noord-Friesland werd die grens opgerekt tot twee kilometer. Brinkhorst moest weer roomser zijn dan de paus. Wij zaten op de grens van dat twee-kilometergebied. Een paar dagen voordat de dieren afgemaakt zouden worden, moesten er nog twee koeien kalven. Met de keizersnee. De veearts heeft het kalfje met de keizersnee ter wereld geholpen. Heel emotioneel. Dat kerngezonde dier mocht maar een dag leven, zo werd van hogerhand beslist. We wilden niet getuige zijn van het ruimen. Dat konden we niet aan. Een buurman heeft video-opnames gemaakt. Voor als onze meisjes later groot zijn en weten welk beleid er toen gevoerd werd. Kerngezonde koeien en schapen werden gedood. Onbegrijpelijk! Waarom kun je geënte dieren niet laten leven? Doe ze desnoods blauwe oormerken in, dan zijn ze te traceren. Op den duur kun je ze laten slachten, want dat vlees is goed te eten.

Hier ligt toch ook gewoon geënt Argentijns vlees in de winkel. Waarom kan daar geen geënt Nederlands vlees naast liggen? Het is onethisch om gezonde dieren nutteloos af te maken. Is dat nou de Westerse beschaving?

We hadden een prachtig gesloten bedrijf. Biologische runderen zijn veel moeilijker te krijgen dan gangbaar vee. Koeien met horens, zoals wij die hadden, waren niet eenvoudig te vinden. Al deze aspecten werden niet erkend. We moesten ook nog onze complete voorraad biologisch-dynamische boerenkaas vernietigen. Zelfs de belegen en oude kaas, hoewel die lang voor de MKZ-crisis geproduceerd was. Het paarse landbouwbeleid deugt van geen kant.

Ach, het is allemaal economie. Alles draait om geld. Ik stem GroenLinks of SP, ik moet de programma's nog vergelijken. Het zijn beide partijen die luisteren naar de mensen. De SP was van meet af aan tegen ruimen. Ze hadden die actie `Niet ruimen, maar prikken'. Remi Poppe had de beste toespraak bij die protestmanifestatie. Dat is een man van het volk. GroenLinks is een diervriendelijke partij, die de biologische boeren steunt. Zij willen dieren in hun waarde laten. Net als wij. Dieren zijn geen wegwerpproducten, maar onze medeschepselen. Bovendien is zowel SP als GroenLinks tegen genetische manipulatie. Daar ben ik ook tegen. Tegenwoordig kunnen ze, geloof ik, zelfs varkens zo manipuleren dat die niet meer in de modder wroeten. Nou sorry, waar ben je dan mee bezig?''