Brandweer rukt steeds vaker voor niets uit

De brandweer rukt steeds vaker voor niets uit. In driekwart van de gevallen komt dit door brandmeldinstallaties die niet naar behoren werken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 1989 ontvingen de brandweerkorpsen in totaal 64.420 brandmeldingen. Bijna 35 procent daarvan bleek loos alarm. Volgens de recentste cijfers die het CBS deze week heeft gepubliceerd, was het aantal brandmeldingen in 2000 gestegen tot 91.739, waarvan bijna de helft loos alarm. In de meeste gevallen (34.031) kwamen deze valse meldingen binnen via een automatische brandmeldinstallatie, zonder tussenkomst van mensen.

Voor het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) is de toename van het aantal loos alarmmeldingen ,,voorwerp van aanhoudende zorg'', zegt een woordvoerder. Volgens hem is 90 procent van alle meldingen door automatische brandmeldinstallaties loos alarm. ,,De brandweer wordt betaald door de gemeenten. Elke keer dat een korps voor niets uitrukt, kost dat de gemeente geld. Het is bijna onmogelijk de kosten op een andere partij te verhalen.'' Om welke bedragen het gaat, heeft het NIBRA nooit berekend.

Brandmeldinstallaties zijn wettelijk verplicht in grote kantoren, winkelcentra en bedrijfsgebouwen waarin geslapen wordt, zoals ziekenhuizen en hotels. Volgens de NIBRA-woordvoerder is het aantal installaties toegenomen doordat er steeds meer kantoren bij komen. ,,Dus ook het aantal loos alarmmeldingen neemt toe.''

Een woordvoerder van de divisie beveiliging van Bosch in Hoofddorp, dat onder meer beveiligingsapparatuur levert aan de Koninklijke Landmacht: ,,Vaak deugt de apparatuur zelf wel, maar als de rookmelders vervuild zijn of op een verkeerde plaats zijn aangebracht, gaan ze sneller af. Bijvoorbeeld als een voormalige vergaderruimte wordt gebruikt als rookkamer.''