Belegger is de dupe van voetbal

Er is nog steeds kans op een overeenkomst tussen de Engelse voetbalbond en de curatoren van ITV Digital. Met nog 48 uur te gaan voordat het geplaagde televisiestation door zijn geld heen is, maken de voetbalclubs zich op om met iets minder genoegen te nemen dan de 89 miljoen pond, waarop zij in 2002 recht hebben. In ruil voor hun coulantie moet ITV het recht opgeven in 2003, het laatste jaar van de contractperiode, de wedstrijden te mogen uitzenden.

De aandeelhouders van ITV Digital, Carlton en Granada, zouden wel eens gaarne bereid kunnen zijn het extra geld bij te passen dat nodig is om een overeenkomst op deze voorwaarden te bereiken. Het zal meer moeten zijn dan de 62 miljoen pond die ze eerder deze week aanboden, maar Carlton en Granada zullen het nieuwe bedrag vergelijken met de 200 miljoen pond die ze kwijt zijn als ze ITV Digital moeten sluiten. De voetbalbond zal ieder tegenbod afzetten tegen een faillissement waar ze helemaal niets mee opschiet.

Een overeenkomst langs deze lijnen lijkt een overwinning voor de bond en die zal dat ongetwijfeld ook zo voorstellen. De clubs verwezenlijken hun doel van vrijwel volledige betaling, maar een overeenkomst voor één jaar is slechts een cosmetische oplossing.

Het lijkt erop dat de bond niet wil toegeven dat de huidige economie van het voetbal niet functioneert. Nu 60 procent van de omzet van het Engelse voetbal afkomstig is uit televisiegelden en daaraan gerelateerde sponsoringovereenkomsten hebben de beursgenoteerde clubs moeite om winst te maken. Zelfs als de clubs door het opzetten van eigen tv-kanalen door het sluiten van contracten zouden weten te vermijden krijgen ze zelf alleen maar meer te maken met de economische werkelijkheid van abonneetelevisie.

Hoe het dit weekeinde ook zal aflopen voor ITV Digital, de harde opstelling van de voetbalbond in de onderhandelingen met een insolvabele tegenpartij toont aan hoe weinig zakelijk de voetbalsector eigenlijk is.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.