Analfabeet op keerpunt

Ik ben veertigplusser, geldanalfabeet, werk tijdelijk, voed mijn kindje op zonder de vader en woon in een goedkoop huurhuis. Op een spaarrekening staat 65.000 euro. Wat moet ik doen met dit geld? Gewoon laten staan tegen de niet al te hoge rente? Op beleggingsrekeningen onderbrengen?

Zoals uit mijn vragen wel blijkt, interesseer ik me niet voor de geldmarkt, winsten en speculeren. Wel maak ik me af en toe vage zorgen over de toekomst en vraag me af of ik meer zaken moet regelen, voor als er iets gebeurt.

Ik wantrouw de folders die ik in de bus krijg over beleggen. Is het nuttig nu al een rekening op naam van mijn kind te openen en daarop geld te storten? Mijn streven is de komende tien jaar niet meer dan drie dagen per week betaald te werken.

(B. ter A.)

U kunt beginnen met een analyse van de risico's die u loopt. Die draaien rond uw persoon en de vader van uw kind, inkomen, eigendommen, relatie (met uw kind) en spaargeld.

Van belang zijn de gevolgen van uw overlijden en dat van de vader, neem ik aan. Dus een overlijdensrisicoverzekering en een testament op uw beider leven bieden houvast. Welke gevolgen hebben uw eventuele langdurige arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Hoe voorspoedig ziet uw oude dag eruit? Uw ouderdomspensioen zal afgestemd zijn op drie dagen werken in de week. Daar schiet u niet veel mee op. Vandaar: stop jaarlijks in maandelijkse porties bijvoorbeeld 5 procent van uw 65.000 euro in een wereldwijd beleggingsfonds. Zo verandert u langzaam van een spaarder in een belegger. Vergeet die aparte rekening voor uw kind. Niet nodig. Na uw zelfanalyse praat u makkelijker met uw financiële adviseur.