Acupressuur voor kat en kanarie

Soms werkt een alternatieve geneeswijze bij huisdieren beter dan de reguliere, vertelt een dierenarts aan Jowi Schmitz

Kanarie ziek? Druk zachtjes masserend op een punt naast zijn oogje. Of laat een acupunctuurnaald zetten. Een nerveuze hond? Leg uw hand op zijn kop en stuur hem warme energie toe. Er zijn zelfs boeken met foto's waarop is aangegeven op welke teen van je huisdier je moet drukken als het beest last heeft van, zeg, winderigheid (Acupressuur voor kleine huisdieren, dr. Roger Dalet, uitg. Thieme, Zutphen, 1984). Het roept soms gegiechel op, alternatieve geneeswijzen voor dieren. Maar het helpt vaak beter dan een bezoek aan de reguliere dierenarts, stellen dierenarts Eric Laarakker (38) uit Utrecht en alternatief dierengeneester Adinda Ritter (36). Laarakker heeft traditionele diergeneeskunde gestudeerd, maar in zijn praktijk houdt hij zich uitsluitend bezig met andere manieren van genezing. Homeopathie, acupunctuur, chiropractie, energetische geneeskunde, Laarakker past het allemaal toe. Er is steeds meer vraag naar, zegt hij. Hij heeft een wachtlijst van enkele maanden. Hij voelt ook een zekere erkenning bij collega's . Hoewel hij ook van kwakzalverij beschuldigd wordt. Hij vindt dat vreemd: ,,In feite zijn er niet zo gek veel medicijnen die je hebt als reguliere arts; antibiotica, pijnstillers, corticosteroïden, dat is het voornamelijk. Met andere methoden kun je dikwijls een stuk verder komen.''

Een van die `andere' methoden is acupunctuur of de daar aan verwante `Reiki' methode die Ritter toepast. Bij beide geneeswijzen gaat men ervan uit dat er energiebanen door het lichaam lopen. Als er een kwaal is, zijn in die opvatting bepaalde energiebanen geblokkeerd. Met naalden of andere energetische geneeswijzen kan die verstopping worden opgeheven. Laarakker heeft meetapparatuur om de `knopen' op te sporen, Ritter voelt ze met haar handen. ,,Dieren liegen niet'' vat Ritter samen. ,,Ik heb een keer een hond in het asiel behandeld, een zogenaamde `angstbijter'. Men was van plan hem in te laten slapen als het zo door zou gaan. Ik ben eerst voor het hok gaan zitten en heb hem op afstand behandeld. Toen hij rustiger werd ben ik dichterbij gekomen en uiteindelijk viel hij in slaap! Daarna waren de klachten verdwenen en nu heeft de hond een nieuw baasje.'' Ook Laarakker heeft dergelijke resultaten bereikt. ,,Er zijn natuurlijk grenzen, zeker bij tumoren is er niet veel wat ik met acupunctuur kan doen – al kan je met kruiden soms nog resultaat behalen. Maar bij bewegingsproblemen bijvoorbeeld, werkt acupunctuur zelfs beter dan andere geneeswijzen. Op het moment dat je ergens een blokkade weghaalt kan een dier weer soepeler bewegen en verdwijnen ook de pijnklachten.'' Het voornaamste werk is het opsporen van de bron die de klacht veroorzaakt, menen Laarakker en Ritter. ,,Er zijn heel veel dieren die vooral last hebben van hun baasje.''

Eric Laarakker, Praktijk voor Holistische diergeneeskunde, Utrecht, inl. (030) 296 1462; Adinda Ritter, Reiki-meester inl. www.spiritplaza.com/idefix.html of (070) 317 5953