30 maanden cel voor fraudeur bij Provimi

Eduard van M., die zijn voormalige werkgever Provimi voor 28,4 miljoen euro oplichtte, is gisteren door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden.

Van M. verduisterde in de periode van 19 april 1996 tot 14 februari 2001 in totaal 28,4 miljoen euro. Met dit bedrag belegde hij over de hele wereld in aandelen. Om het verdwenen geld te verantwoorden vervalste Van M. facturen welke hij voorzag van een verzonnen of vervalste handtekening.

Tot zijn aanhouding in april 2001 werkte de 55-jarige Van M. als hoofd van de administratieve afdeling van Provimi. Hij was samen met een collega bevoegd overboekingen te doen voor de vele aankopen die het bedrijf in het buitenland doet. Van M. maakte in de vijf jaar dat hij zijn baas oplichtte stelselmatig bedragen over naar zijn eigen effectenrekeningen. In eerste instantie ging het om relatief `kleine' bedragen van enkele tienduizenden euro's. Later, toen hij veel roekelozer was gaan handelen, bedroegen de transacties miljoenen euro's per keer

Provimi is een in Rotterdam gevestigde diervoederproducent. Met wereldwijd 6 á 7 duizend man personeel verkoopt het bedrijf in meer dan 90 landen zijn producten. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 1,5 miljard euro.