Vopak stijgt flink, KPNQwest daalt

Slechts zes beursfondsen van de AEX-index wisten vanmorgen te stijgen op een beurs waar de stemming niet best was. Tegenvallers van onder meer Microsoft in de Verenigde Staten en een winstwaarschuwing van het Amerikaanse Qwest hakten in op de technologiesector, met KPNQwest als grootste slachtoffer.

Hoewel het Dow Jones-gemiddelde gisteren slechts 0,15 procent daalde en de Nasdaq een half procent prijs gaf, zetten de beurzen in Europa zich schrap voor de koersreactie vanmiddag op het slechte Amerikaanse bedrijfsnieuws dat nabeurs gisteravond werd gepubliceerd. Microsoft daalde in de nahandel gisteravond bijvoorbeeld 6 procent.

KPNQwest kelderde vanmorgen met 23 procent, na gisteren al met 15 procent te zijn gedaald. De winstwaarschuwing van Qwest (dat 40 procent bezit van de aandelen KPNQwest) verkleint de kans verder dat er door de grootaandeelhouders vers kapitaal zal worden ingebracht. Dat kapitaal kan nodig zijn om uit de schulden te komen. Het alternatief, een grootscheepse schuldsanering waarbij nieuwe aandelen voor schulden worden geruild, was gisteren de kern van een scenario van de zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB). Die bank kwam doorredenerend op een koersdoel van 21 eurocent voor KPNQwest, eentiende van wat de koers na de steile val van de afgelopen twee dagen nog waard is.

De AEX-index gaf 0,7 procent terrein prijs op 522,98 punten. Grootste stijger was DSM, dat met klem berichten tegensprak dat het een winstwaarschuwing had doen uitgaan. Het chemieconcern klom met 1,3 procent.

Onder de middelgrote fondsen viel vooral Vopak op, dat op basis van het bericht over zijn opsplitsing met 7 procent steeg. Alle Europese beurzen stonden in de min. Londen was 0,2 procent lager, Frankfurt 0,45 procent en Parijs 0,55 procent.

De effectenbeurs van Tokio moest vanmorgen genoegen nemen met verlies. De Nikkei-index ging met 63,72 punten omlaag tot 11.512,01. Dat komt neer op een daling van 0,55 procent.

De overige beurzen in Azië stonden net als die van Tokio met verlies. In Zuid-Korea duikelde het koersgemiddelde bijna 1,5 procent omlaag. Hongkong stond tijdens de middaghandel nipt op verlies. In Australië kwamen de aandelenkoersen gemiddeld nog geen 0,1 procent lager uit.