`Voorbeeld nemen aan Nederland'

De Serviërs kunnen een lesje leren van de Nederlanders; ze zouden de feiten van het bloedbad van Srebrenica onder ogen moeten zien in plaats van helden te maken van de daders van dat bloedbad.

Dat schreef gisteren het Joegoslavische blad Danas in een hoofdartikel onder de kop `Denk aan Srebrenica', naar aanleiding van het aftreden van het kabinet-Kok. ,,Terwijl de Servische politieke leiders doodgemoedereerd door Belgrado lopen, waar de muren vol hangen met de glimlachende gezichten van Radovan Karadzic en Ratko Mladic, treedt de regering van de Nederlandse premier Wim Kok af naar aanleiding van het officiële rapport over het bloedbad van juni 1995'', aldus schrijft Danas.

In Servië is de laatste tijd een toename te zien geweest van posters, T-shirts en pamfletten met de portretten van Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs. De posters zijn voorzien van teksten als ,,Elke Serviër is Radovan''. De toename wordt in verband gebracht met de toenemende druk op de regering in Belgrado om verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal. De regering zelf gaf donderdag 23 verdachten – onder wie Karadzic en Mladic – drie dagen de tijd zich vrijwillig over te geven; doen ze dat niet, dan begint Belgrado een procedure die leidt tot hun arrestatie en uitlevering.

,,Sinds juli 1995 hebben Karadzic en Mladic het enige herhaald dat ze de moeite van het zeggen waard vinden: dat ze zich niet schuldig voelen en dat ze zich nooit aan het tribunaal in Den Haag overgeven'', aldus Danas. ,,Het Nederlandse bataljon [in Srebrenica] voelt zich daarentegen wel schuldig omdat het de misdaad niet kon voorkomen. De Nederlandse regering, die helemaal niets te maken had met de slachting, voelt zich verantwoordelijk omdat ze niet genoeg heeft gedaan om die te verhinderen.'' Servische leiders, aldus Danas, moeten zich het bloedbad herinneren ,,niet omdat dit land geld krijgt als het samenwerkt met het tribunaal, maar wegens al de misdaden die in naam van de Serviërs zijn gepleegd. Niet iedereen is Radovan.''

Intussen zijn in de Vojvodina, in het noorden van Servië, posters verschenen tegen Karadzic. Ze worden verspreid door de sociaal-democraten, wier leider niet wil dat ,,alle Serviërs worden geïdentificeerd met oorlogsmisdadigers''. ,,Niet iedere Serviër is een oorlogsmisdadiger'', aldus de tekst op de posters.