Verhaaltjes met gevoel

Voor het eerste gedicht dat Loes Börger (8) uit Overveen ooit schreef, won ze meteen een prijs. Net als vierhonderd andere kinderen stuurde ze haar gedicht op naar de wedstrijd Jong Dichttalent van Stichting Schrijven. Die koos vijf winnaars uit, van wie Loes er eentje is. Woensdag kwam ze met haar hele klas naar theater De Rode Hoed in Amsterdam. Daar kreeg Loes de VSB Poëzieprijs: een glimmende beker en een cd waarop haar gedicht wordt gezongen door echte zangeressen.

De VSB Poëzieprijs bestaat ook voor volwassenen. De gedichten van de kinderen moesten op de één of andere manier iets te maken hebben met de gedichten van de volwassen prijswinnaars. Het gedicht van Loes heet `Hartswedervaren', net als de dichtbundel van dichter Dirk van Bastelaere. Ik heb alleen naar de titel gekeken, zegt Loes. Ze dichtte over haar hart: ,,Soms is het heel kwaad: als de juf iemand voortrekt en mij overslaat''. Toen Loes hoorde dat haar gedicht had gewonnen, heeft ze gauw haar juf opgebeld. Gelukkig was die niet boos.

De prijsuitreiking begon met een cursus dichten van jeugdboekenschrijfster Joke van Leeuwen. Zij legde uit wat dichten nou eigenlijk is. Woorden zoeken die goed bij elkaar passen bijvoorbeeld. En zelf nieuwe woorden verzinnen. Of iets zo opschrijven dat je een mooi beeld krijgt. Je kunt zeggen: de kamer is zo stil als een muis, maar mooier klinkt het als je zegt: de kamer is zo stil als het bloeien van bloemen. Wie die zin hoort, denkt niet aan een saaie grijze muis, maar aan kleurige bloemen.

De vijf prijswinnaars snappen precies wat Joke van Leeuwen bedoelt. Zippora Tieman (12): in mijn gedicht had ik geschreven over een blauwe peer. Maar toen dacht ik opeens: paarse peer klinkt veel beter. Het gaat erom dat het mooi klinkt. Of het rijmt, is niet belangrijk. Volgens Sarah van Wijk (14, maar 13 toen ze het gedicht schreef) is het leuke van dichten dat je mag spelen met taal. Als je een verhaal schrijft, moet alles kloppen. In een gedicht is het niet erg als je rare zinnen maakt. Dat hoort juist zo.

Het leukste van de prijsuitreiking vonden de jonge dichters het optreden van zangduo De Doos. Twee zangeressen hadden liedjes gemaakt van de winnende gedichten, die de winnaars hier voor het eerst hoorden. Zo was het gedicht van Bozena Gerits (10) opeens een lief liedje geworden. ,,Je moet boezem hebben om een vrouw te zijn anders ben je nog veelste klein'', zongen de zangeressen. En met muziek erbij zou Zippora's gedicht best weleens een meezing-hit kunnen worden: ,,Het verschiet? Ik weet het niet, wat ik dan zou willen. Een dropjesboom, een zelfschrijfpen of piercings in mijn billen?''

Meedoen aan de dichtwedstrijd vonden alle winnaars spannend. Maar dichter willen ze later niet worden.

Wil je volgend jaar ook meedoen aan de dichtwedstrijd? Houd dan deze website in de gaten: www.schrijven.org/jd. De cd met de winnende gedichten kost E 7,26 en is te koop bij Stichting Schrijven (020-6254141).