Toekomst HBG in Spanje onzeker

De toekomst van het Nederlandse bouwbedrijf HBG binnen het Spaanse Dragados is onzeker geworden nadat de Spaanse bouwer ACS gisteren plotseling een controlerend belang heeft gekocht in Dragados.

Spaanse zakenkranten verwachtten vanochtend dat ACS het Nederlandse HBG weer zal doorverkopen, om zo een deel van de overname van het belang in Dragados te financieren. Bestuursvoorzitter C.J. Reigersman noemde dat scenario onwaarschijnlijk. ,,Dat is absoluut niet logisch'', zei Reigersman in Madrid. ,,De Spaanse industrieën willen juist een internationale portefeuille opbouwen.''

HBG is het grootste Nederlandse bouw- en baggerconcern met 19.000 werknemers, waarvan 3.250 in Nederland. De overname van HBG door Dragados voor 756 miljoen euro, maakte een einde aan een lange reeks overname- en fusieperikelen rond de Hollandsche Beton Groep. Zo heeft zowel Boskalis als Heijmans vijandige biedingen gedaan op delen van HBG. Dragados en HBG, die elk een jaaromzet hebben van rond de 5,5 miljard euro, vormen samen het derde bouwconcern van Europa. ACS heeft een omzet van 3,9 miljard euro.

ACS, dat wordt geleid door de voorzitter van voetbalclub Real Madrid, Florentino Pérez, kocht gisteren voor 900 miljoen euro een pakket van 23,5 procent van de aandelen Dragados van de bank Santander Central Hispano (SCH). Dat belang zou het recht geven om zeven van de twaalf `commissarissen' te benoemen in de aandeelhoudersvergadering van Dragados, die vanmiddag wordt gehouden.

De transactie werd bekendgemaakt kort nadat de nietsvermoedende Dragados-bestuursvoorzitter Santiago Foncillas de financiële pers te woord had gestaan tijdens een lunch in Madrid. Foncillas, die de overname van HBG als een belangrijke strategische stap van Dragados presenteerde, zou vandaag zijn aftreden bekendmaken. Met hem vertrekt vrijwel zeker het grootste deel van het zittende bestuur. De benoeming van voormalig president-commissaris van HBG, A. Loudon, als commissaris en van Reigersman als vice-voorzitter van het bestuur van Dragados, zou gewoon doorgaan, zei Reigersman. ,,Dat geeft in ieder geval een stukje zekerheid.''

Volgens het officiële bericht aan de Madrileense beurs is ACS niet van plan te fuseren met Dragados door zijn pakket verder uit te breiden. De verkopende partij, de bank SCH, incasseert door de verkoop aan ACS een premie van 60 procent op de beurskoers, die onder druk stond na de aankoop van het Nederlandse HBG.