Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage en een gesprek met de voorzitter van de gelijknamige commissie J. Franssen over de verbetering van de structuur van de Nederlandse krijgsmachttop. Verder aandacht voor de Franse presidentsverkiezingen van aanstaande zondag. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Demissionair minister De Vries, Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, ex-minister Peper en oud-Kamerlid Wallage praten over de laatste maanden van het kabinet. Ned.1, 20.30-21.07u.

Kortsluiting. Discussie tussen publicist Paul Scheffer en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn over de multiculturele samenleving. Ned.3, 20.30-21.15u.

Nova. Nieuwe cijfers m.b.t. de zetelverdeling bij de komende verkiezingen en aandacht voor het rapport van de commissie-Franssen over verbeteringen bij de krijgsmacht. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRE

De gekleurde waarheid. Vierde aflevering in een serie over mensen die op het punt staan een omstreden beslissing te nemen. Dit deel portretteert een gescheiden 34-jarige Turkse die in twee werelden leeft. Afl.: De getatoeëerde roos. Ned.3, 20.02-21.15u.

Zembla. Door afslaande vrachtwagens overlijden jaarlijks tientallen verkeersdeelnemers. Al 30 jaar is het gevaar van de dode hoek in de rechterspiegel bekend. Minister Netelenbos verplicht nu de transportbranche een speciale buitenspiegel aan te brengen. Ned.3, 21.15-21.50u.

AMUSEMENT

Surinamers zijn beter dan Turken. Eerste aflevering van een nieuwe serie over vooroordelen over Surinamers en Turken. Afl.: Surinamers hebben meer vechtlust dan Turken. Ned.3, 19.00-19.30u.

TV-show. Onder meer een optreden van en een gesprek met de 34-jarige Canadese zangeres Celine Dion. Ned.2, 21.55-22.50u.

FILM

The Siege (Edward Zwick, 1998, VS). IJzervreter Bruce Willis geeft leiding aan de staat van beleg in Manhattan nadat bij islamitische zelfmoordacties honderden Amerikaanse buspassagiers en kinderen om het leven zijn gekomen. Curiosum, dat eertijds volgens deze krant struikelde ,,over iets te veel ongeloofwaardigheden''. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Can't hardly wait. Zie tv-vooraf. Net5, 20.30-22.20u.

. As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997, VS). Jack Nicholson kreeg Oscar voor hoofdrol van racistische en seksistische beroepshypochonder die zijns ondanks een soort vriendschap ontwikkelt met alleenstaande moeder Helen Hunt (eveneens een Oscar) en de homoseksuele kunstschilder Greg Kinnear in bizar Kammerspiel van de regisseur van o.a. Terms of Endearment en Broadcast News. VRT, 21.40-23.54u.

Who's That Girl (James Foley, 1987, VS). Madonna zet de rijken voor schut in komedie die modernisering lijkt van het screwball-gegeven van Bringing up Baby: de interactie tussen een niet op haar mondje gevallen dame, een wereldvreemde intellectueel (Griffin Dunne) en een voor vele verwikkelingen zorgdragend roofdier. Met o.a. de titelsong. Net5, 22.20-24.00u., met reclame.

. Dong Gong, Xi Gong / East Palace, West Palace (Zhang Yuan, 1997, China). Bekendste vertegenwoordiger van de zogeheten `zesde generatie' (die buiten alle officiële instanties om opereren) maakte een intens, gelaagd Kammerspiel voor een politieman en de door hem gearresteerde jonge homoseksuele schrijver. Ned.3, 23.13-0.50u.

. The Snapper (Stephen Frears, 1993, Engeland). Verfilming van Roddy (The Commitments) Doyle's gelijknamige boek biedt waardig portret van een luidruchtig arbeidersgezin in het noorden van Dublin. Twintigjarige dochter des huizes weigert de naam van de vader van haar kind te onthullen. Canvas, 23.30-1.10u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van kunstenaar/performer Kees Wennekendonk in Utrecht besprekingen van het boek De kunst van het reizen van de Britse filosoof en essayist Alain de Botton, de film The Heist van de Amerikaanse regisseur David Mamet en de cd Filth & Fire van de Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier. In het tweede uur een gesprek met schilderes Agnes de Wit over gezichtsbedrog. 747AM, 22.02-24.00u.

Het lopende eiland. Portret van het langzaam naar het oosten verschuivende eiland Schiermonnikoog met jutters, een kwelder, eigen taal, biljartclubs, shantykoor, zes vuurtorenwachters en heel veel verhalen. Radio 1. 0.04-0.45u.