Taal van vrouwen sterft uit

China gaat een miljoen dollar uitgeven aan het redden van een uitstervende geschreven taal die volgens deskundigen uitsluitend door vrouwen wordt gesproken.

De Nushu-taal is die van de vrouwen van het Yao-volk, dat leeft in de provincie Hunan. De taal is altijd van moeder op dochter doorgegeven in de afgelegen en zeer geïsoleerde landelijke gebieden die de Yao bewonen. Het is een schrifttaal vol geheimzinnige codes, waarin – zegt dr. Zhang Xiasheng van de Londense School of Oriental and African Studies – mannen niet geïnteresseerd waren. Alleen heel oude Yao-vrouwen spreken de taal nog – volgens één bron zijn het er nog maar drie.

De Chinese regering wil onder andere een woordenboek samenstellen waarin ook de geschiedenis van de taal en de uitspraak van de woorden wordt vastgelegd. Bovendien wil de regering het geld uitgeven aan de bouw van een museum voor het schriftelijke erfgoed van de taal, waarvan overigens veel al verloren is gegaan omdat het in het verleden op kwetsbaar papier en zijde is geschreven. Van de 1200 oorspronkelijke karakters van de geschreven taal worden er nog 700 gebruikt.