Presidenten Madagascar sluiten vrede

De rivaliserende presidenten van Madagascar hebben gisteren in Senegal een akkoord bereikt dat een eind moet maken aan een machtsstrijd van vier maanden die het land heeft ontwricht.

De overeenkomst kwam tot stand door bemiddeling van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) en de presidenten van Senegal, Ivoorkust, Benin en Mozambique. Na het bereiken van de overeenkomst omhelsden de bittere rivalen elkaar: de zittende president Didier Ratsiraka en oppositieleider Marc Ravalomanana die zich ook heeft laten uitroepen tot president.

Volgens het akkoord worden de stemmen van de omstreden presidentsverkiezingen in december opnieuw geteld. Als de winnaar minder dan de helft van de stemmen heeft, komen er binnen zes maanden nieuwe verkiezingen. Die verkiezingen worden gehouden onder toezicht van de OAE, de Verenigde Naties en de Europese Unie. In de overgangsperiode wordt Madagascar geleid door een regering van nationale eenheid met Ratsiraka als president en Ravalomanana als zijn tweede man.

De politieke crisis in Madagascar ontstond na de verkiezingen in december die Ravalomanana met meer dan vijftig procent van de stemmen zegt te hebben gewonnen. Onafhankelijke en kerkelijke verkiezingswaarnemers onderschrijven die mening. Maar het Hooggerechtshof waarin Ratsiraka vlak voor de verkiezingen zijn aanhangers had benoemd, gaf als officiële uitslag 41 procent voor Ratsiraka en 46 procent voor Ravalomanana, waardoor een tweede ronde nodig werd.

Ravalomanana erkende de officiële uitslag niet. Honderdduizenden aanhangers namen vervolgens de ministeries in de hoofdstad over en riepen hun leider tot `president' uit. Ratsiraka ontvluchtte de hoofdstad Antananarivo en zette in de havenstad Toamasina een rivaliserende regering op. Hij liet alle toegangswegen naar de hoofdstad blokkeren en blies bruggen op, waardoor er een steeds nijpender tekort ontstond aan voedsel en brandstof. Het geweld nam de laatste twee weken snel. Bij het politiek geweld van de afgelopen maanden vielen in totaal 35 doden.

Ravalomanana lijkt de grootste concessie te hebben gedaan in het akkoord van Senegal. Hij heeft nooit een tweede stemronde willen accepteren, mede omdat hij geen geld meer heeft voor een nieuwe verkiezingscampagne. Ratsiraka doet een aanzienlijke concessie door de barricades op te heffen, waarmee hij zijn belangrijkste machtsmiddel uit handen geeft. Hoe de stemmen herteld gaan worden, is vooralsnog onduidelijk. Ook is onbekend wie zich president van Madagascar mag noemen tot de uitslag van de hertelling bekend is. Ravalomanana's `premier' Jacques Sylla zei dat zijn `regering' tot dat moment aanblijft. Hij eiste vanmorgen dat Ratsiraka de blokkades rond de hoofdstad ,,binnen enkele uren'' zou laten verwijderen. ,,Als hij in gebreke blijft, ondermijnt hij daarmee het akkoord.''