Microsoft stelt teleur met kwartaalwinst

Softwaregigant Microsoft heeft gisteren teleurstellende kwartaalcijfers bekendgemaakt. Dit jaar zal de winst minder hoog uitkomen dan verwacht, mede door tegenvallende verkopen aan het bedrijfsleven.

Microsoft staat niet alleen. Bedrijven als IBM, Peoplesoft en Oracle hebben de afgelopen weken al een terugloop van de verkopen gesignaleerd. Zakelijke klanten zouden nog steeds huiverig zijn voor het doen van grote uitgaven.

Deze trend zette vorig jaar in onder invloed van de afnemende economische groei. Veel bedrijven zagen hun winsten sterk teruglopen en stelden grote uitgaven als de aanschaf van nieuwe computers of software uit. Deze tendens is nog niet voorbij, ondanks het aantrekken van de economie.

,,We verwachten wel dat de verkopen van pc's licht zal stijgen in het komende kwartaal, maar onze verwachtingen voor de uitgaven van het bedrijfsleven aan technologie zijn uiterst bescheiden'', zei J. Connors, financieel bestuurder van Microsoft. De verkoop van pc's zal waarschijnlijk slechts met enkele procenten stijgen.

Naast de aarzeling van bedrijven zijn de zeer teleurstellende verkopen van Microsofts spelcomputer Xbox een reden voor de tegenvallende resultaten. Met name in Europa en Japan valt de omzet van de Xbox tegen.

Microsoft kondigde gisteren aan dat het de prijs van de spelcomputer in Europa naar beneden zal brengen om de verkoop te stimuleren. De softwarefabrikant verwacht nu tussen de 3 en 4 miljoen spelcomputers te verkopen in het huidige fiscale jaar dat loopt tot 30 juni. Het had gehoopt 4,5 tot 6 miljoen spelcomputers te verkopen.

Microsoft gaat 800 miljoen dollar (ruim 900 miljoen euro) extra investeren om meer verkopers aan te trekken en in technologische vernieuwingen in de Xbox en MSN, het `internetportaal' Microsoft. ,,Het is van groot belang dat we deze investeringen doorzetten, ook al kost het ons op de korte termijn winst'', aldus Connors.

De winst van het grootste softwarebedrijf ter wereld steeg wel in het derde kwartaal dat eind maart afliep. De nettowinst in dat kwartaal kwam uit op 2,7 miljard dollar (3,1 miljard euro) vergeleken met 2,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal in 2001. De winst per aandeel steeg van 44 cent naar 49 cent per aandeel. Analisten hadden echter een winst van 51 cent verwacht. De omzet in het derde kwartaal bereikte 7,25 miljard dollar, een stijging van ruim 12 procent, maar beneden de voorspelde 7,34 miljard.

De analisten zullen hun winsttaxaties voor het komende jaar moeten gaan aanpassen. De winst per aandeel voor 2003 wordt door hen namelijk rond de 2,01 dollarcent geschat, maar Connors zei gisteren dat het getal waarschijnlijk tussen de 1,89 en 1,92 per aandeel zal uitkomen. De 800 miljoen dollar aan investeringen zullen de operationele winst drukken. Het aandeel van Microsoft kelderde met 6 procent in de avondhandel in New York naar 52,62 dollar.