KPNQwest keldert na alarm deelmoeder

Aandelen van KPNQwest, het datacommunicatiebedrijf waarin zowel het Amerikaanse bedrijf Qwest als het Nederlandse KPN een belang van veertig procent hebben, zijn vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag gekelderd.

Nadat het aandeel gisteren ruim 15 procent daalde tot 2,70 euro, kreeg KPNQwest vanmorgen een nieuwe klap. Het aandeel kelderde met ruim 23 procent tot 2,07 euro. Directe aanleiding vanmorgen was een waarschuwing van het Amerikaanse Qwest dat zijn resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar en over geheel 2002 zullen achterblijven bij de verwachtingen.

De koers van KPNQwest was al fors beschadigd door een analistenrapport van de Zwitsers-Amerikaanse zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) gisteren. CSFB gaat er van uit dat het bedrijf niet in staat zal zijn aan zijn hoge schuldverplichtingen te voldoen. De zakenbank denkt dat de nettoschuld oploopt tot 18 maal de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen.

In dat geval dreigt er een grootscheepse schuldsanering, waarbij schulden zullen worden omgezet in aandelen, conform het voornemen van bedrijven als Versatel en UPC. Zo'n debt-equity swap zou volgens CSFB het aandelenkapitaal met 90 procent verwateren. De bank gaf gisteren dan ook een koersdoel van maar 21 eurocent af, een tiende van wat KPNQwest vanmorgen noteerde.

De winstwaarschuwing van QWest, gisteravond na sluiting van Wall Street, wordt op de beurs opgevat als een verkleining van de kans dat Qwest vers kapitaal in KPNQwest zal steken.

KPNQwest werd in 1999 in het leven geroepen als beursgenoteerde joint venture van KPN en QWest, en bereikte in februari 2000 nog een recordkoers van 89,40 euro.

Begin deze maand zei Qwest af te zien van zijn recht om veertig procent van de aandelen in KPNQwest te kopen van KPN. KPN-voorzitter Scheepbouwer liet daarop vorige week weten het belang alsnog te willen verkopen, maar vond de koers daarvoor te laag. Aandelen KPN reageerden vanmorgen negatief op de koersval van KPNQwest, en stonden rond het middaguur 2 procent lager op 5,65 euro.