Kliksite tegen luie meelifters

Een Tilburgse student is een kliksite begonnen tegen `meelifters', studenten die bij groepsopdrachten het werk aan de rest van de groep overlaten, maar wel studiepunten opstrijken. Op www.meelifter.com kunnen studiegenoten van de meelifter de profiteur aangeven. Jaap Veneman, een 20-jarige student International business, hoopt dat de site een preventieve werking heeft. Volgens Veneman is de site ontstaan uit frustratie. ,,Ik merkte in mijn studie dat ik heel hard moest werken, doordat een aantal mensen in mijn groep niets deed. Daar klaagde ik tegen vrienden wel over, maar ik deed er nooit iets aan. Uiteindelijk heb ik deze site gemaakt.''

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat tweederde van de studenten wel eens met meelifters te maken heeft. Een op de tien studenten heeft zelfs vaak last van een profiteur in de werkgroep. Grote hoorcolleges op universiteiten zijn uit de mode. De instellingen werken steeds vaker met kleinschalige werkgroepen.

Op de site stonden vanochtend nog geen namen van meelifters, Veneman gaat ze eerst de mogelijkheid bieden om te reageren. Wel is er een discussieforum over het fenomeen online. Veel bezoekers zijn kritisch over het openbaar maken van namen van vermeende meelifters. `Charlotte' noemt het ,,een griezelige ontwikkeling'' dat er een ,,zwarte lijst van namen wordt bijgehouden die waarschijnlijk nooit meer van internet verdwijnt''. `Marjan' schrijft dat de makers van de site ,,mans genoeg moeten zijn'' om dit zelf in hun groep aan te pakken.