Kip met sinaasappel en marsala

De Siciliaanse aperitief- en dessertwijn marsala is in allerlei graden van zoetheid te koop. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegd geconcentreerd druivensap. Men onderscheidt drie groepen; marsala fine, een vrij zoete soort, marsala superiore, ook een zoete marsala, maar met een iets hoger alcoholpercentage, en marsala vergine, een droge marsala waar geen geconcentreerd druivensap aan is toegevoegd. Daarnaast zijn er marsala speciales, waar men smaken aan heeft toegevoegd. Enkele bekende zijn all'uovo (met ei), all'fragola (aardbei), all'mandorla (amandelen) en all'mandarino (mandarijnen). Ik heb voor dit recept mijn eigen smaak aan een marsala fine gegeven door er het sap van een bloedsinaasappel (een zoete handperssinaasappel is ook goed) door te mengen.

Snijd de kip in 10 stukken en leg ze naast elkaar in een zuurbestendige schaal. Pel de teen knoflook, halveer hem in de lengte en verwijder zo nodig het groene kiempje. Hak de knoflook fijn en doe in een kom. Pers het sap uit de sinaasappel in dezelfde kom. Klop er 2 eetlepels olijfolie, de oregano en wat zout en peper door. Giet de marinade over de kip, dek de schaal af en zet 2 uur op een koele plek.

Verhit de overgebleven olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Neem de stukken kip uit de marinade, laat ze goed uitlekken en leg ze naast elkaar in de hete olie. Bewaar de marinade. Bak de stukken kip in circa 7 minuten rondom goudbruin. Blus de pan af met de marinade en de marsala en schraap alle aanbaksels los. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de kip nog circa 30 minuten sudderen, waarbij u de stukken af en toe omdraait, of tot de kip gaar is. Neem de kip uit de pan en leg de stukken op een dienschaal. Dek losjes af met aluminiumfolie en houd ze warm terwijl u de saus afmaakt. Draai het vuur hoog en laat de saus circa 5 minuten inkoken. Schep de saus over de kip, strooi er de peterselie over en dien op. Geef er desgewenst bijtgaar gekookte pappardelle bij.