`Kaneel is gevaarlijk voor zwangeren'

Zwangere vrouwen moeten eigenlijk geen appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafel of speculaas eten, omdat daar kaneel in zit. Ook kaneelthee kunnen ze beter laten staan. Kaneel bevat de smaakstof coumarine en er zijn aanwijzingen dat die stof schadelijk is voor ongeboren baby's. Dit schrijft het Voedingscentrum in een artikel dat morgen verschijnt in het tijdschrift Voeding.

De Nederlandse Warenwet stelt een grens van 2 milligram coumarine per kilo koek of taart, maar `traditionele' producten zijn daarvan vrijgesteld. Een stroopwafel bevat bijvoorbeeld 1,5 tot 2,4 milligram coumarine; een stuk appeltaart 4,5 tot 7,2 milligram en een plakje kruidkoek 0,8 tot 1,6 milligram. Het komt neer op 10 tot 100 milligram coumarine per kilo. Het Wetenschappelijke Comité voor de Voeding van de Europese Unie (SCF) heeft in 1999 geadviseerd de grens naar 0,5 milligram per kilo te verlagen.

Deze normen zijn indertijd opgesteld omdat coumarine bij proefdieren kankerverwekkend is. Het Voedingscentrum wijst nu op een ander effect: de neurologische schade bij het ongeboren kind. Coumarine en stoffen die daarop lijken, worden in de geneeskunde gebruikt als antibloedstollingsgeneesmiddel. Van die medicijnen is bekend dat ze in een dosering van 1 tot 10 milligram per dag schade aan een ongeboren kind kunnen veroorzaken. Nieuw onderzoek maakt aannemelijk dat er moleculaire overeenkomsten tussen alle coumarine-achtige stoffen zijn die voor het schadelijke effect bij de ongeboren kinderen zorgen. Een plak kruidkoek per dag, of een lichte appeltaartverslaving zouden dan voldoende zijn om tijdens de zwangerschap in de gevarenzone terecht te komen. Het Voedingscentrum benadrukt dat nog niets bewezen is, maar dat zwangere vrouwen uit voorzorg beter van de kaneel en veel traditionele Nederlandse koekproducten kunnen afblijven.