Kabouter Plop met rauwe stem

Sinds The Pogues, eind jaren tachtig, zou folk nooit meer hetzelfde zijn. Weg met het geitenwollensokkenimago, vonden de Ieren, die het genre met punk injecteerden en zo terugbrachten naar waar het vandaan kwam: dansvloer en dranklokaal.

Hun revolutie heeft succes gehad, getuige de platenkeuze voor het concert van ex-Pogues-voorman Shane MacGowan. De jigs, reels en het gefiedel van de folk worden rustig gekoppeld aan reggae, raps, krijsende metalgitaren en strakke elektronische beats.

Met de berucht drankzuchtige Shane MacGowan is het op- en afgegaan. Hij verliet The Pogues jaren geleden, al kwam het vorig jaar tot een eenmalige reünie, en met zijn huidige begeleidingsgroep The Popes onderhoudt hij een losvaste relatie die al eens resulteerde in een plaat zonder hem. Het leek even of hij ook het concert van woensdagavond aan zich voorbij zou laten gaan: het steeds harder fluitende publiek in 013 in Tilburg moest tot twintig over elf op hem wachten.

Het publiek verzoende zich al snel met MacGowan toen hij If I Should Fall From Grace With God inzette, een van de bekendste nummers van The Pogues. Het was dan ook aangenaam stampen en springen op de oersimpele ritmes van de met de botte bijl hakkende Popes. Na een minuut of twintig verdween MacGowan slingerend van het toneel, wat het ergste deed vrezen. Maar na een opruiend instrumentaaltje keerde hij terug om de voorgeschreven speeltijd vol te maken, inclusief royale toegiften. Vraag alleen niet hoe, want af en toe werd het een zielige vertoning van een zanger die in baard, buik en motoriek steeds meer wegkrijgt van Kabouter Plop.

Afkickpogingen lijken geen vat op MacGowan te hebben. Hij hing in overduidelijk kennelijke staat aan de microfoon en brabbelde tussen de nummers door allerlei onverstaanbaars. Misschien maar goed ook, na zijn welkomstgroet ,,Fucking Nazis!'' Dat een nummer als Me And Bobby McGee vrijwel onherkenbaar uit zijn keel kwam, lag niet aan een gewaagde artistieke interpretatie.

Popmuziek heeft kennelijk behoefte aan zulke kleurrijke types. En af en toe schuilt een verstild juweeltje onder het kolengruis van zijn kraaienvalse stem – zo vals soms, dat zelfs een geitenwollen sok in elk oor niet geholpen zou hebben.

Concert: Shane MacGowan And The Popes. Gehoord: 17/4, 013 Tilburg.

    • Jacob Haagsma