Kaasvrouwtje

Het was een historische stap twee jaar geleden. Nederlandse grootste bank, ABN Amro, kreeg zowaar twee buitenlanders in de top. Twee veertigers wel te verstaan, een Brit en een Braziliaan. Sinds woensdag is het kaaskopgehalte van de raad van bestuur van de bank echter weer toegenomen, met 17 procent.

Deze dubbele groeicijfers zijn het gevolg van het onverwachte vertrek van de 41-jarige Sergio Lires Rial. De Braziliaanse wonderboy werkte sinds zijn 24ste bij de bank, maar heeft besloten zijn carrière voort te zetten bij de Amerikaanse concurrent Bear Stearns.

Naar de reden van deze overstap blijft het gissen. Rial maakt qua functie geen promotie, maar zal er in salaris waarschijnlijk fors op vooruit gaan. Hij neemt genoegen met een positie van managing director.

Voor de bank is zijn vertrek zuur. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink wees vorig jaar nog drie van zijn – ervaren – Nederlandse collega's noodgedwongen naar de uitgang van de bestuurskamer, in het kader van een bezuinigingsoperatie. De raad ging terug van tien naar zeven. Nu zijn er nog zes bestuurders over. Dat was niet de bedoeling.

Groenink en zijn bank krijgen echter de mogelijkheid aangereikt om echt geschiedenis te schrijven. In de leiding van de divisie grote klanten, waar Rial verantwoordelijk voor was, staat Alexandra Cook-Schaap in de startblokken voor de overstap naar het hoogste echelon van de bank. ABN Amro zou daarmee het eerste AEX-beursfonds worden met een vrouw in de top. Zou Groenink het aandurven?

    • Philip de Wit