Justitie: Mike J. doodde Rowena

Het openbaar ministerie verdenkt Mike J., de stiefvader van ,,het meisje van Nulde'', ervan het vierjarige kind te hebben vermoord. Tegenover de politie bekende Mike J. Rowena Rikkers mishandeld en in stukken gesneden te hebben.

Het meisje is op woensdag 15 augustus 2001 overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van deze langdurige mishandelingen door Mike J., de vriend van haar moeder Wanda. Mike (32) heeft Rowena na haar dood ingevroren, in stukken gezaagd en op verschillende plaatsen in Nederland in het water gegooid. Dit blijkt uit de processen-verbaal van de verhoren van Mike en Wanda (26).

Mike heeft aan de politie verklaard dat hij het lichaam van Rowena buiten medeweten van Wanda heeft `verdeeld' en onherkenbaar gemaakt. Hij heeft ook verklaard dat hij Rowena regelmatig opsloot in een hondenkooi, vaak in haar buik stompte en dat ze daardoor waarschijnlijk is overleden. Haar moeder Wanda wist dat Rowena mishandeld werd en ze was thuis toen ze op 15 augustus overleed. Dat heeft ze tegenover de politie verklaard. Ze wist niet, zei ze, wat er daarna met het lichaam van haar dochter gebeurd is. Volgens de reclassering stond Wanda sterk onder invloed van haar vriend.

De romp van Rowena werd gevonden op maandag 27 augustus bij Strand Nulde, haar hoofd een paar dagen later bij de Nieuwe Waterweg, een van haar handjes in het Veluwemeer. Rowena kon pas in oktober worden geïdentificeerd, nadat een afgietsel van haar hoofd was getoond op de televisie.

Mike en Wanda waren begin september naar Spanje vertrokken. Half december werden zij gearresteerd in Murcia. Sinds half januari zitten ze in Nederland in voorarrest. Op 24 april verschijnen ze voor de rechtbank in Zutphen. In de dagvaarding legt de officier van justitie hen moord of doodslag op Rowena ten laste, en het laten verdwijnen van haar lichaam.

De advocaat van Wanda, mr. J.L.J. Leijendekker, vindt de aanklacht tegen zijn cliënte onterecht. ,,De doodsoorzaak staat niet vast. Wanda heeft Rowena niet gedood.''

reconstructie: morgen in het Zaterdags Bijvoegsel