Hoe smaakt Napoleon?

Kinderen snoepen teveel. Hoor je wel eens. Niet goed voor hun tanden, hoor je dan ook. Dat is waar. Maar wie zijn schuld is dat? Van Napoleon natuurlijk! Klinkt gek maar het is ook waar. Want Napoleon heeft, bijna tweehonderd jaar geleden, gezegd dat de boeren meer suikerbieten moesten laten groeien. Daar wordt suiker van gemaakt en op die manier kwam er meer suiker voor zijn soldaten. Kregen ze meer energie van, om langer en beter te vechten.

Snoep zit vol met suiker en de snoepfabriekbazen mogen hem dus wel dankbaar zijn. Waar ik alleen nog niets van heb gemerkt. Ze hadden best een lekker snoepje naar hem kunnen noemen. Napoleonlollie of Napoleondroptoffee.

Komt vast nog wel eens. Laatst at ik iets zoets wat geen naam had. Het had wel een naam, maar ik wist hem niet. Een Marokkaanse naam. Maar iets waarvanje de naam niet weet kun je toch eten. Ik dacht dat ik het elke dag en altijd erg lekker zou vinden. En ondanks dat er een beetje suiker in zit is het nog gezond ook.

Vijf winterwortelen heel goed schillen en in stukken snijden. Op het vuurzetten met water en ook een teentje knoflook erbij, zonder schil. Koken totde wortelen heel zacht zijn. Water er voorzichtig afgieten en de wortelen, met teen en al, fijnmalen in de keukenmachine. Net zolang tot het een zachte puree is. In een kom doen met een halve theelepel kaneel en een theelepel suiker erbij en wat zout. Roeren en proeven. Misschien nog wat kaneel of suiker? Of zout? Als de smaak je bevalt gaat er tot slot een halve eetlepel olijfolie door. In de koelkast zetten, maar niet te lang wachten met opeten.

Je steekt een stukje brood in de mooie oranje puree en dat stop je zo in jemond. Eerst komt de wortelsmaak, dan de kaneelsmaak en tenslotte die overheerlijke Napoleonsmaak.