`Fortuna moet opnieuw beginnen'

Bij verlies tegen Feyenoord degradeert Fortuna Sittard vanavond naar de eerste divisie. Het sportieve verval is even groot als de financiële chaos. Algemeen directeur Theo Mommers (39) over verleden en toekomst van een fusieclub.

Zijn vader speelde in het kampioenselftal van Willem II. Zelf speelde hij in het hoogste jeugdelftal van PSV. Hij ging economie studeren en werkte als commercieel directeur bij de NS. Theo Mommers, sinds februari vorig jaar algemeen directeur bij Fortuna Sittard, heeft een voetbalachtergrond. En toch wordt hij bij de Limburgse club als buitenstaander beschouwd. Een kille saneerder die heult met de vijand, want hij is betrokken bij de fusieplannen met MVV en Roda JC.

Aan de vooravond van het degradatieduel tegen Feyenoord praat het enige directielid – hij hoeft alleen verantwoording af te leggen aan de Raad van Commissarissen – over de sportieve en financiële puinhoop die hij veertien maanden geleden aantrof. ,,Het is een trieste balans. Ik kan niet lachend aan tafel zitten. Ik ben Fortuna. Ik krijg alles op mijn dak.''

U heeft zich ongetwijfeld goed voorbereid op deze baan. Had u een goede voorstelling van zaken?

Mommers: ,,Ik wist dat het sportief en financieel slecht ging. Maar ik wist pas na twee maanden dat het heel slecht ging met de club. Ik ben me dood geschrokken. De verantwoordelijke mensen (commercieel directeur Jacques Opgenoord en financieel directeur Cor Nijpels, red.) hebben hun koffers gepakt. Ik kon zelf twee dingen doen: weglopen of mijn schouders er onder zetten. Die keuze is niet moeilijk. Dit is voor mij een droombaan. Als het schip zinkt, zink ik mee.''

Wat waren in grote lijnen de problemen die u aantrof?

,,Met de verkoop van spelers als Kevin Hofland en Mark van Bommel hebben ze goede zaken gedaan. Vervolgens zijn er zestien spelers gekocht en acht spelers gehuurd. Heel ongelukkig. Nog ongelukkiger was de komst van vier verschillende trainers sinds 2000. Naast het sportieve verval kwamen de financiële problemen. Daarom moeten we het stadion verkopen. We willen huurder worden.''

Zijn met het nieuwe stadion de problemen pas echt begonnen?

,,Het stadion is dramatisch. Een betonnen bak op een leeg terrein.''

Het stadion is door de mogelijke fusie een lege dop. Wie koopt het dan?

,,Er zijn voldoende ingrediënten voor een multifunctioneel sportterrein. Sittard is een echte sportstad. De handballers en de ijshockeyers spelen op het hoogste niveau. Er zijn genoeg redenen in het stadion te investeren. Wij zijn daarover in onderhandeling.''

Uw club heeft een schuld van miljoenen euro's. Krijgt u wel een licentie van de KNVB voor volgend seizoen?

,,We hebben tot 1 augustus de tijd onze aangepaste begroting in te leveren. We hebben volgend seizoen een groot gat. Door de degradatie gaat het budget met 40 tot 45 procent achteruit. Ik heb begrepen dat de KNVB voor de degraderende clubs een nieuwe regeling in petto heeft. Aan de andere kant: als Barcelona onze doelman Hesp terughaalt en dertig miljoen betaalt, zijn we uit de schulden.''

U gaat zeker fors bezuinigen op de dure selectie?

,,Van de elf spelers met een aflopend contract mogen er tien vertrekken. Verder maken we geen gebruik meer van vijf huurspelers. En Hesp stopt. We raken dus zestien spelers kwijt en houden er zo'n 22 over, van wie zeventig procent jeugd. We hebben een geweldige jeugdopleiding, daar mogen we trots op zijn. Maar eerlijk is eerlijk: we moeten helemaal opnieuw beginnen.''

U bent toch een voorstander van FC Limburg? Heeft Fortuna nog bestaansrecht?

,,Of de fusie met MVV en Roda er komt of niet, we moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit. We moeten kennis uitwisselen op technisch terrein. Wij voeren sinds het begin van het seizoen gesprekken met PSV en buitenlandse clubs over samenwerking. We kunnen niet anders. Het betaald voetbal in West-Europa is doodziek. De clubs rekenden zich rijk met de televisiegelden, nu krijgen ze de rekening gepresenteerd. In Nederland is de situatie dramatisch. Acht of negen clubs hebben volgend seizoen geen shirtsponsor. De tijd van emotionele besluiten is voorbij. De ratio wordt belangrijker.''

Bent u de supporters van Fortuna, net als uw collega's van Roda JC, vorige week met een kogelvrij vest tegemoet getreden?

,,Nee. Ik ben op de bewuste avond met de voorzitter van de Raad van Commissarissen naar het supportershome gegaan. Door misleidende publicaties in de pers stonden we met 3-0 achter. Er is nog niks beslist. De sfeer was grimmig, soms dreigend. De supporters zijn absoluut tegen een fusie.''

Weten ze dat hun club een fusieclub is van Fortuna '54 en Sittardia?

,,Geen idee. We hebben een enquête uitgeschreven waarin supporters, sponsors, sympathisanten en financieel belanghebbenden hun zegje kunnen doen. Als er geen draagvlak is, zijn fusiegesprekken niet zinvol. Maar ik heb ook positieve reacties gehad. Ik kan dus niks uitsluiten.''