Duizenden mummies gevonden in Peru

Onderzoekers hebben in Peru duizenden Inca-mummies – de haren, ogen en huid nog vrijwel intact – gevonden. Dat meldt het tijdschrift National Geographic deze week.

De mummies zijn gevonden onder een sloppenwijk in Lima. Volgens archeoloog Guillermo Cock heeft zijn team meer dan 10.000 mummies, die waarschijnlijk tussen 1480 en 1535 zijn begraven, ontdekt. Archeologen wisten dat er een begraafplaats onder de wijk moest liggen, maar konden pas met de opgraving beginnen toen de bewoners meewerkten.

De mummies, zowel volwassenen als kinderen, werden gevonden in zogenoemde `mummy bundles', grote cocons met maximaal zeven lichamen. Cock sprak van ,,een belangrijk wetenschappelijk monster''. ,,We hebben zo veel gevonden dat we nog jaren bezig kunnen zijn. Met dit materiaal zullen we de geschiedenis van de Inca's herschrijven.''

De archeologen hebben slechts eenvierde van de mummies opgegraven, de rest ligt nog begraven omdat de Peruaanse overheid begonnen is met het bouwen van huizen op het terrein.

www.nationalgeographic.com Foto's van de opgraving