China kwaad na destructie vlees en vis

China heeft haar `grote onvrede' kenbaar gemaakt over de Nederlandse vernietiging volgens strenge EU-regels van Chinese partijen vlees en vis die zich in containers in de haven van Rotterdam bevinden.

Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel gisteren in een openbare verklaring op haar website bekendgemaakt.

De partijen bevatten het binnen de EU verboden antibioticum chlooramfenicol, dat schade kan toebrengen aan de volksgezondheid. Nederland is enige dagen geleden begonnen met de vernietiging van de partijen, omdat het daartoe volgens de Europese regelgeving verplicht is.

China stelt echter dat Nederland daarmee in strijd handelt met de internationale handelsgebruiken. Het land eist daarom dat Nederland de afgekeurde partijen teruggeeft aan de rechtmatige eigenaren, en uit vooral tegenover Nederland dreigende taal.

,,Als Nederland deze producten vernietigt, dan brengt dat niet alleen grote schade toe aan Chinese bedrijven, maar het schaadt ook de economische- en handelsrelatie tussen de Europese Unie en China, in het bijzonder die tussen China en Nederland'', aldus woordvoerder Wen Zaixing van het ministerie van Buitenlandse Handel.

Li Chunfeng, divisiehoofd bij de Chinese overheidsinstantie die belast is met het toezicht op de voedselveiligheid, verklaarde vandaag tegenover deze krant dat China de goederen ook terug wil om zelf te kunnen vaststellen of beschuldigingen van de EU op waarheid berusten. Ook hij waarschuwde voor mogelijk ernstige gevolgen voor de bilaterale betrekkingen. Nederland stelt zich echter op het standpunt dat het geen zaak is tussen China en Nederland, maar tussen China en de EU, en dat Nederland niet anders kan dan de Europese regelgeving ten uitvoer brengen.

Er is al jaren sprake van besmettingen met het antibioticum, en in oktober vorig jaar stelde een EU-commissie na inspectie in China vast dat China er niet in geslaagd was om een efficiënt controlesysteem op te zetten. Het ontbrak laboratoria aan de juiste apparatuur om de stof op te sporen, of het personeel bleek niet in staat om de apparaten te bedienen. Op 31 januari van dit jaar kondigde de Europese Unie daarom een algeheel verbod uit op de import van vlees- en visproducten uit China. Ladingen die zich op dat moment al op zee bevonden, mochten nog tot 15 maart de Europese havens binnen. Daar werd elke partij afzonderlijk getest op de aanwezigheid van de stof, waarbij er meer dan vijftig containers besmet bleken te zijn.

De EU-norm is veel strenger dan de Amerikaanse norm, en partijen die de EU niet inkomen zijn deels nog wel te verkopen in andere delen van de wereld.