Chic met glamour

Kan dat zomaar? Joop van den Ende, de producent van publieksbehagende musicals en toneelvoorstellingen, overlegt met de vereniging van theaterdirecteuren (VSCD) over een combinatie van zijn musicalprijzen met de Theo d'Or, de Louis d'Or en de andere jaarlijkse toneelprijzen. En de VSCD zegt in zo'n samengaan geïnteresseerd te zijn.

Ja, natuurlijk kan dat. Als in Londen op één avond de Laurence Olivier Awards worden toegekend voor de beste toneel- en musical-prestaties, en als in New York hetzelfde gebeurt bij het gala van de Tony Awards, is er geen enkele reden waarom dat in Nederland taboe zou zijn. Een prijs voor Marieke Heebink of Jacob Derwig daalt niet in waarde als die op hetzelfde podium wordt uitgereikt als een prijs voor Vera Mann of Stanley Burleson. Mits er sprake is van evenredige aandacht voor beide genres.

Want waartoe dient zo'n prijs eigenlijk? Vanzelfsprekend om eer te bewijzen aan de winnaar. Maar er wordt ook een ander, groter doel mee gediend: prijzen vestigen de aandacht van het publiek niet alleen op de individuele laureaat, maar ook op de hele tak van kunst die hier in het zonnetje wordt gezet.

Prijzen als de Theo d'Or en de Louis d'Or, voor de beste acteur en actrice van het jaar, staan artistiek gesproken in hoog aanzien. Het is buitengewoon chic om die in ontvangst te nemen. Niet voor niets is het echter de vereniging van theaterdirecteuren, die de jury benoemt en de uitreiking organiseert. In alle openheid sprak een VSCD-medewerker in deze krant dan ook over het beleid ,,de prijzen als marketinginstrument te hanteren''. Dat ze die promotionele waarde hebben, hoeft immers niets af te doen aan de waardering voor de winnaars.

Tot dusver schiet de uitstraling van de toneelprijzen echter dramatisch tekort. Meestal wordt er een – nogal onbeholpen – bijeenkomst belegd, waarbij al in geen jaren meer een tv-camera is gesignaleerd. Het heeft, aldus Van den Ende in zijn show-jargon, ,,nul komma nul glamour''. Terwijl hij zelf voor zijn musicalprijzen een avondvullend gala laat organiseren, dat rechtstreeks op RTL4 wordt uitgezonden. En met zijn expertise moet hij ook in staat zijn een prijzenprogramma voor een minder commerciële zender te maken. Daar hoeven de Theo en de Louis d'Or heus niet minder chic van te worden.