Bush eens met tempo van Israëls terugtrekking

De Amerikaanse president Bush is het eens met het langzame tempo waarin het Israëlische leger zich terugtrekt uit de Palestijnse gebieden en begrijpt waarom de Israëlische premier Ariel Sharon het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat belegert. Dat zei hij gisteren tijdens een bespreking met medewerkers van de recente missie van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in het Midden-Oosten.

,,Israël is kort na onze oproep om zich terug te trekken uit de kleinere steden in de Westelijke Jordaanoever daarmee begonnen. De geschiedenis zal leren dat ze inderdaad hebben gereageerd en zoals de [Israëlische] premier me heeft verteld, heeft hij [voor die terugtrekking] een tijdpad, en hij volgt dat pad'', aldus Bush. De president vroeg Israël voor de eerste maal op 4 april om zich terug te trekken, en herhaalde die oproep twee dagen later. Israël zegt voor zondag de Palestijnse steden te zullen ontruimen, op Ramallah en Bethlehem na.

Ook de situatie in Ramallah, waar het hoofdkwartier van Arafat is, is volgens Bush begrijpelijk. ,,In Ramallah is er een probleem met de moordenaars van [de minister van Toerisme] Ze'evi. Ik kan begrijpen waarom de premier hen voor het gerecht wil brengen''. De verdachten van de moord op Ze'evi zouden in de kelder van het hoofdkwartier van Arafat zitten.

De Amerikaanse president noemde de missie van minister Powell, hoewel er geen staakt-het-vuren werd overeengekomen, een succes. ,,De situatie was voor de aankomst van de minister op een kookpunt, en dankzij zijn harde werk heeft hij niet alleen een sprankje hoop gebracht, maar anderen ervan overtuigd dat deze terroristische acties altijd en constant het vermogen tot vrede zullen ondermijnen'', aldus Bush.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage zei echter in het Congres dat de VS door de crisis in het Midden-Oosten steun verliest onder Arabische landen. ,,We verliezen duidelijk, tenminste tijdelijk, steun. We hebben een probleem'', aldus Armitage.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verzocht gisteren de Veiligheidsraad een internationale troepenmacht in de Palestijnse gebieden te plaatsen, ondanks het feit dat Israël hiermee niet akkoord zal gaan. Annan denkt dat een troepenmacht de enige manier is om meer bloedvergieten te voorkomen.

Annan riep verder Israël op hulporganisaties toe te laten in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Het Israëlische leger heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de stad. Het houdt het gebied wel omsingeld, ,,om terroristen te beletten Israël binnen te komen.'' In de drie weken dat Israël Jenin bezet heeft gehouden, is het vluchtelingenkamp in de stad vrijwel helemaal verwoest. Volgens Palestijnse bronnen zijn daarbij honderden Palestijnen omgekomen. Israël houdt het op enkele tientallen.

De Israëlische minister van Justitie, Meir Shitrit, zei gisteren dat het hem ,,speet'' dat er ,,niet meer terroristen zijn gedood in het vluchtelingenkamp Jenin.'' In een reactie op uitspraken van VN-vertegenwoordiger Terje Roed-Larsen die de situatie in het kamp gisteren beschreef als een ,,verschrikking die het verstand te boven gaat'', zei Shitrit dat Israël geen enkele verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van Palestijnse vluchtelingen.