Brandstichting joodse boekhandel in Brussel

Onbekenden hebben gisteren brand gesticht in een joodse boekhandel in de Brusselse gemeente Elsene.

Het was de derde aanslag in korte tijd op een joods gebouw in België. Onlangs waren er al aanslagen op synagoges in de Brusselse gemeente Anderlecht en in Antwerpen.

Premier Guy Verhofstadt gaf gisteren in een verklaring uiting aan zijn ,,verontwaardiging'' over de brandstichting in Elsene. Hij wees erop dat de Belgische regering de dialoog in het Midden-Oosten probeert te bevorderen. ,,Er is dus geen enkele reden om het geweld ginder hier een verlengstuk te bezorgen'', zo staat in de verklaring.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreepte gisteren dat gemeenten federale politieversterking kunnen krijgen om de surveillances te kunnen opvoeren. Eerder kreeg Antwerpen op eigen verzoek politieversterking na een uit de hand gelopen anti-Israëlische demonstratie.

In de joodse boekwinkel in Elsene, waar ook kosjere eetwaren werden verkocht, zijn door de politie drie jerrycans benzine gevonden. Het pand brandde uit, er vielen geen slachtoffers.

Een duizendtal mensen, onder wie veel klanten van de boekwinkel, hield gisteren bij het pand een betoging tegen de aanslag. De voorzitter van de islamitsche raad in België, Nordin Maloujahmoun, veroordeelde de aanslag. Hij kondigde aan dat Belgische islamitische en joodse organisaties binnenkort gezamenlijk een symposium organiseren over antisemitisme en islamofobie. Het sympiosium heeft de steun van het Centrum voor Gelijke Kansen, een door de overheid gesubsidieerde instelling voor racismebestrijding.