Blatter door topman FIFA bekritiseerd

De Zwitser Michel Zen-Ruffinen, algemeen directeur van de wereldvoetbalbond FIFA, is bedreigd nadat hij in een Zwitserse krant scherpe kritiek heeft geleverd op zijn baas Sepp Blatter.

Blatter hoopt op 29 mei, twee dagen voor het begin van de WK voetbal, bij het FIFA-congres in Seoul herkozen te worden als voorzitter. Volgens Zen-Ruffinen zijn sommige mensen in de aanloop naar deze verkiezingen veranderd in `gekken'. Na dreigementen aan zijn adres heeft hij ervan afgezien komend weekeinde een congres bij te wonen van de CONCACAF, de federatie van voetbalbonden in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Gisteren kondigde Zen-Ruffinen stappen aan tegen de voorzitter en de secretaris-generaal van de CONCACAF. ,,De verkiezingscampagne is ontspoord'', zei hij in de Zwitserse krant Le Matin.

In een andere krant, Le Temps, zei Zen-Ruffinen, tot voor kort secretaris-generaal van de FIFA, dat zijn landgenoot Blatter een intern onderzoek naar de financiële situatie bij de wereldvoetbalbond mede heeft stopgezet om te voorkomen dat delicate details naar buiten zouden komen. ,,Ik heb de afgelopen maanden onregelmatigheden geconstateerd in het financiële beleid'', stelde Zen-Ruffinen in Le Temps. De bestuurder werkt bij de FIFA al een jaar of zestien nauw met voorzitter Blatter samen.

,,Volgens de statuten vallen alle grote financiële beslissingen onder mijn bevoegdheid. Ik weet echter dat sommige besluiten zonder mijn medeweten zijn genomen. Het is duidelijk dat hierbij regels zijn overtreden. Of door de voorzitter of door de financiële directeur van de FIFA.''

Blatter liet vorige week het onderzoek stopzetten naar de effecten van het bankroet van de trouwe FIFA-marketingpartner ISL-ISSM. Volgens de voorzitter bestond het gevaar van schending van beroepsgeheim. Blatter blies het onderzoek, dat toch al tegen zijn wil in gang werd gezet, voorlopig af. Dat gebeurde vlak voordat de financiële directeur van de FIFA, Urs Linzi, voor verhoor aan de beurt was.

Volgens Zen-Ruffinen heeft hij sinds de aanstelling van Blatter als FIFA-voorzitter in 1998 problemen met zijn landgenoot over bevoegdheden en verantwoordelijkheden. ,,Ik ben in de afgelopen vier jaar altijd zeer secuur geweest in de uitvoering van mijn specifieke taken. Wat er ook gebeurt, ik ben niet van plan voor een mogelijk schandaal, waarmee ik niets te maken heb, op te draaien.''

Blatter ligt al maanden onder vuur wegens zijn manier van zaken doen. Tevens zijn er beschuldigingen dat zijn aanhangers in de verkiezingen van 1998 voor het FIFA-voorzitterschap stemmen hebben gekocht. Zijn enige tegenkandidaat bij de komende verkiezingen is Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond. De 55-jarige bestuurder uit Kameroen sprak woensdag in Parijs van een onrechtmatige daad van Blatter om het financiële onderzoek binnen de FIFA stop te zetten. Hij noemde het de hoogste tijd voor een nieuw tijdperk bij de FIFA waarin openheid en fatsoen centraal staan.